Preminuo užički slikar Obrad Jovanović 1Foto: Nenad Kovačević

Mr Obrad Jovanović, jedan od najpoznatijih užičkih i srpskih slikara, ugledni likovni pedagog i humanista, nakon teške bolesti, preminuo je danas u sedamdesetoj godini.

Slikar bogatog likovnog opusa, kojim je zauzeo istaknuto mesto u savremenoj istoriji srpskog slikarstva, nazivan je i „narodskim umetnikom“. Ne samo zbog njegove pristupačnosti, jednostavnosti ili motiva koje je slikao, već i zbog njegovih ideja o potrebi humanijeg društva, nastojanja da likovnu umetnost približi što većem broju ljudi i da mlade umetnike ohrabri na početku karijere.

Omiljeni užički slikar nije se povinovao likovnim trendovima i stvorio je originalno i relevantno umetničko delo. Sjajan crtač i slikar, erudita i vrstan poznavalac istorije umetnosti, čije je slikarstvo duboko ukorenjeno u evropskoj tradiciji, stvorio je prepoznatljivi ekspresionistički izraz, posebne svetlosti, živog i bogatog kolorita.

Kao vrstan poznavalac ljudske duše, oblikovao je originalni i raskošni antropološko-etnološki lavirint života i duhovnih stremljenja gorštaka užičkog kraja. U nadrealnim prizorima, koji su ponekad i dramatični, sa kritičkim, ironičnim, pa i ciničnim osvrtom, na njegovim slikama, duhovitih naziva, prikazani su predeli, ovnovi, trubači, seljani, svadbe, sahrane, groblja, stećci, mitska bića…

Obrad Jovanović je rođen 1949. godine u Mionici, kod Kosjerića. Završio je Višu likovnu školu i Akademiju umetnosti u Prištini, a nakon toga je magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Rado se odazivao humanitarnim akcijama, za svoj rad je više puta nagrađivan, a 2014. bio je proglašen za Užičanina godine u izboru Užičke nedelje. Osnivač je i prvi direktor Umetničke škole i bio među osnivačima Učiteljskog fakulteta u Užicu, koji je kasnije postao Pedagoški fakultet. Zaslužan je i za osnivanje Demokratske stranke u gradu.

Komemoracija povodom njegove smrti biće održana u četvrtak, 28.februara u 12 časova, na Pedagoškom fakultetu u Užicu, na kome bio redovni profesor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari