Priče iz advokatske kancelarije Tibora Varadija 1Foto: Stanislav Milojković

Knjiga “Put u juče” Tibora Varadija u izdanju “Akademske knjige” predstavljena je juče na Sajmu knjiga.

Za neupućene, ako takvih ima, Varadi je poznati pravnik i harvardski student, član “SANU”, nekadašnji profesor na “Pravnom fakultetu” u Novom Sadu i “Srednjoevropskom univerzitetu” u Budimpešti, predavač na američkim univerzitetima “Emori”, “Kornel” i “Berkli”, eksministar u vladi Milana Panića, zastupnik SRJ pred “Haškim sudom pravde” posle 5. oktobra 2000… Tim mnogobrojnim zanimanjima i impresivnim titulama pre dve godine dodao je još jednu – pisac. Tada je, naime, “Akademska knjiga” iz Novog Sada objavila njegovu prvu knjigu “Spisi i ljudi, priče iz advokatske arhive”. Ovo delo nastalo je iz arhive dugovekovne porodične “Advokatske kancelarije Varadi”, koja je utemeljena još 1893, u današnjem Zrenjaninu (nekadašnjem Velikom Bečkereku, pa Petrovgradu i tako redom, kako je ko vladao ovom varoši). Među 30.000 spisa, Varadi je probrao nekoliko stotina pažnje vrednih. Priče koje su fokusu ove knjige nisu se ticale konkretno same kancelarije, nego neverovatnih “malih ljudskih sudbina” klijenata ove kancelarije.

I druga Varadijeva knjiga – “Put u juče” izašla je iz iste arhive. Ipak, ona prema rečima Miljenka Jergovića, pisca i recenzenta ovog izdanja, nije nastavak pomenutog prvenca, nego pre njegova nadogradnja. Ona, kako ističe Jergović, nije korak u napred, nego pre u stranu.

On je juče rekao da, dok je prva knjiga velika istorija jednog malog grada i jedne advokatske kancelarije, “Put u juče” je biografija porodice Varadi i samog Tibora Varadija, koji pišući o davnim sudskim i izvansudskim slučajevima, ispisuje i svoj životopis. Jergović je podsetio da bi arhiva advokatske kancelarije Varadi ostala zauvek nedotaknuta, da je kojim slučajem bila predata “Arhivu” Vojvodine ili Srbije na čuvanje. S druge strane, Tibor Varadi je u tom nepreglednom, neorganizovanom i beskrajnom materijalu otkrio sva čuda ovog sveta.

„Pisanje mi pomaže da razne parčiće spojim u jedan svet, koji smatram svojim“, istakao je Varadi, govoreći o svojoj knjizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari