Dejan Tiago StankovićFoto FoNet Laguna Dušan Todorović

Prijatelji i kolege Dejana Tiaga Stankovića, koji je preminuo juče u 57. godini, u šoku su zbog iznenadnog odlaska ovog veoma popularnog i čitanog srpsko-portugalskog pisca i književnog prevodioca.

Glumica Aleksandra Janković je trebalo za nekoliko dana da ode kod svog prijatelja u Lisabon.

Ona kaže za Danas da njoj vest o Dejanovoj smrti deluje kao jako loš vic.

– Raspadnuta sam od tuge. Ne umem da sročim išta osim da je ovo jedan loš vic. Jako loš vic. Za neki dan sam trebala da dođem kod njega u Lisabon. Ovaj svijet je dosadan i glup bez njega. Ne prihvatam da ga nema – izjavila je Aleksandra za Danas.

Dušan Šaponja, koji je zajedno sa svojim prijateljem Dušanom Čavićem nedavno snimio emisiju s Tiagom Stankovićem u njegovom Lisabonu, kaže da je on neponovljiv.

– Upoznali smo se u Lisabonu, gde smo došli na njegov poziv i, za tri dana koliko smo snimali tamo sa njim kao domaćinom i vodičem, shvatili smo koliko je neponovljiv i gotivan, pun energije i života, svaka pomisao na njega posle bi nam izmamila osmeh i reakciju ala „koliko je opičen onaj Tiago“ – kaže Dušan Šaponja.

Glumica Hristina Popović oprostila se na svom Instagram profilu od svog prijatelja: „Meru nikad imao nisi, jednom si mi umro, ovog puta mi je previše. Volim te do beskraja i nazad. Glupo je bez tebe u pičkumaterinu je glupo. Ko će me sad do suza zacenjivati. Fali mi naš trio Peki ti i ja, kako si nas pretenciozno zvao ‘savremenici’… zajebi se i vrati se jer će mi srce pući. Godspeed ‘pametnjakoviću’“, napisala je Hristina.

Miroslav Vujović iz Njuz.neta podsetio je na Fejsbuku kako je Tiago svima iz ovog tima i ekipe „24 minuta“ poklonio po knjigu i napisao ličnu posvetu iako ih nema baš malo.

„Pisao mi je u inbox, podržavao i hvalio stvari koje radim, on, veliki – koga čitaju milioni, meni, malom – koji kačim neke gluposti na Fejsbuk i Jutjub. U februaru sam planirao da posetim Lisabon i obavezno da se vidimo da mi priča o gradu ili bilo čemu drugom jer svaka njegova priča bila je zabavna, vrcava, puna duha, kao što je bio i on. Zbogom, veliki Dejan Tiago Stanković” napisao je Miroslav Vujović.

Vladimir Bajac, pisac i osnivač Geopoetike u čijem izdanju su izašle neke od prvih Tiagovih knjiga, kaže za Danas, imajući u vidu vremenski odmak od saradnje koju je imao s ovim piscem, da će ga pamtiti pre svega kao otkriće novog talenta.

– I, to prisvajamo kao firma Geopoetika s namerom da se ponosimo tako retkim otkrićima jednog talentovanog pisca u literaturi. Mene je nešto privuklo tom njegovom polumangupskom stilu koji je delio možda na jedan poželjan način originalnost i osobenost sa potencijalnom komercijlnošću. Retko se takvi talenti nalaze i mislim da smo ga mi podržali na najbolji mogući način u onoj meri u kojoj smo mogli – kazao je Bajac podsetivši na knjige ovog autora koje je objavila Geopoetika.

Bajac dodaje da je čitao i Tiagove kolumne.

– On je bio nadaren čovek. Ostavio je trag s ne tako mnogo knjiga i mislim da će ostati u istoriji savremene srpske književnosti – smatra Bajac.

Sudija Apelacionog suda u Beogradu i pisac Miodrag Majić kaže za Danas da nažalost Dejana dugo nije znao i da su se družili koliko je to bilo moguće, ali da ga je iz tih kratkih i retkih susreta upamtio kao jednog večitog dečaka.

– Tako ću ga i pamtiti kao jednog uvek nasmejanog, slobodoumnog, neobičnog i dobronamernog čoveka. Poslednji put je trebalo da se sretnemo na sajmu. Nismo uspeli da se sretnemo zbog velike gužve koja je bila tamo. Ostaće mi žao što se makar tada nismo ispričali. Inače, smo uvek imali interesantne razgovore i stalno smo se šalili na vlastiti račun da smo dva tiražna pisca, koji pišu za dve naizgled konkurentske izdavačke kuće. Velika žalost i samo još jedna potvrda u koliko teškim vremenima živimo – zaključuje Miodrag Majić.

Radmila Stanković: Bio je oličenje radosti života

– Dejana sam poznavala kao dečaka, družili smo se od kada je postao student arhitekture. Imala sam sreću da njegove romane “Estoril” i “Zamalek” čitam u rukopisu i da mu sa radošću pišem kako sam ih u dahu ‘progutala.’ Bio je oličenje radosti života. Znala sam ga kako živi u Višnjičkoj banji, na Terazijama, ali jednako je bio svoj u Lisabonu, kao što mi je uverljivo govorio zbog čega voli Brazil. Gde god je živeo, sa kime god se družio, video je najbolje. Bio je divan otac svojim sinovima i divila sam mu se kako ih je vaspitavao kao slobodne ljude – kaže za Danas Radmila Stanković, novinar NIN-a.

Pismo predsedniku Srbije

Prema aktuelnom režimu u Srbiji Dejan Tiago Stanković imao je kritičan odnos, godinama unazad predviđao je da se Vučićevoj vlasti bliži brzi kraj.

Krajem novembra 2021. objavio je preko društvenih mreža da je predao pismo predsedniku Srbije povodom slučaja radnika iz Vijetnama na gradilištu kineske fabrike Linglong u Zrenjaninu.

U svoje, ali i u ime svih Srba u rasejanju koji znaju šta znači biti stanac u tuđoj zemlji, tražio je od Vučića da “bez odlaganja učini sve što mu je u moći da svakom stranom radniku u Srbiji, kome su oduzeta putna dokumenta i sloboda kretanja, lična sloboda smesta bude vraćena”.

Ti si bio drug celom Beogradu i Lisabonu

Novinar Idro Seferi oprostio se od Dejana Tiaga Stankovića na Fejsbuku: „Pun si priča, druže, bio. Želim da verujem da je i ova neka tvoja šala. Ti si drug bio celom Beogradu i Lisabonu. Tvoj osmeh je tuda svugde oko nas. Zar nisi mogao talasima okeana malo da se pojaviš pred Novu godinu malo i u Monks, daleko od ovih crnih slika. I da se čuješ još dugo kao škripa tramvaja oba grada, brda i ravnica tvojih. Bićeš večan kao tvoje priče i osmeh. Počivaj u miru, legendo.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari