Priprema premijera "Ničiji sin", "Roman o Londonu" i "Neispričano" 1Foto: bdp.rs

Beogradsko dramsko pozorište u prethodnoj sezoni izvelo je čak osam premijera na obe scene, uspešno se predstavilo u zvaničnim selekcijama značanih domaćih i međunarodnih festivala, a za jesen priprema tri nova naslova.

Bogato ispunjena, naporna sezona završava se pripremama za dolazeću jesen. Probe su započele za tri nova projekta, čije se premijere najavljuju za septembar i oktobar.

Crnohumorni psihološki triler „Ničiji sin“ treći je deo „Posmrtne trilogije“ darovitog hrvatskog dramatičara i kompozitora mlađe generacije, Mate Matišića, a videćemo ga u režiji Marka Misirače. U osnovi, to je bizarna porodična drama u kojoj se polako otkrivaju sablasti iz nedavne prošlosti, perioda Domovinskog rata devedesetih godina. Matišićevu „Posmrtnu trilogiju“ (2006) čine drame „Sinovi umiru prvi“, „Žena bez tijela“ i „Ničiji sin“. Osim u Hrvatskoj, drame su mu izvođene u Bugarskoj, Mađarskoj, Makedoniji, BiH, Sloveniji i Rusiji.

„Roman o Londonu“ Miloša Crnjanskog, u dramatizaciji i režiji Ane Đorđević u pripremi je od početka juna. Predstava se radi u koprodukciji sa Beoartom. „Roman o Londonu“ je priča o tegobnom životu emigranata u tuđini. Prati život dvoje izbeglih Rusa, bračnog para, koji u Londonu u godinama posle Drugog svetskog rata, jedva sastavlja kraj sa krajem u nepoznatom, negostoljubivom, stranom gradu…

„Neispričano“ Božidara Kneževića, u režiji Vladana Đurkovića naziv je projekta koji će premijerno biti izveden na Novoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Komad pobednika Konkursa Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst (2015), višestranog pozorišnog stvaraoca mlađe generacije, Božidara Kneževića romantičan je, oniričan, ali i trilerski zamišljen „upad“ u podsvest pisca. Kreativna blokada dovodi glavnog aktera u centar psihodeličnog susreta sa zapostavljenim muzama i junacima nedovršenih priča u snolikom okruženju lavirinta od knjiga iz kog nema pravog izlaza.

Reditelj potpisuje i adaptaciju i izbor muzike, a za dizajn scene i kostima zadužena je Aleksandra Kovačević. Igraju: Milorad Damjanović, Sandra Bugarski, Jelica Kovačević, Aleksandar Jovanović, Borko Sarić i Fuad Tabudžić.

Uspešni naslovi prethodne sezone

Na Sceni „Rade Marković“ premijerno su izvedeni – „Zojkin stan“ Mihaila Bulgakova, u režiji gošće iz Makedonije Nataše Poplavske, „Iz života insekata“ Karela Čapeka, reditelja Ivana Vukovića, „Poslednji rok“ Valentina Rasputina u režiji Valerija Kirilova, te „Klošmerl“ Gabrijela Ševaljea reditelja Kokana Mladenovića. Na Novoj sceni odigrane su premijere komada „Crna kutija“ Ane Đorđević, u režiji Andreja Nosova (zbog velike popularnosti igra se na Sceni „Rade Marković“), „Jazavac pred sudom“ Petra Kočića i reditelja Žanka Tomića, „Utopljena duša“ Aleksandra Jugovića reditelja Bobana Skerlića i „Na tragu“ Nikole Milojevića, u režiji Nenada Gvozdenovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari