„Pristanku” Ateljea 212 Gran pri Joakimfesta u Kragujevcu, glumačkom ansamblu „My name is Goran Stefanovski” specijalna nagrada 1„Pristanak” Ateljea 212 Foto: Nenad Borisavljević

Predstava „Prstanak” po tekstu Nine Rejn, Ateljea 212, u režiji Nebojše Bradića, osvojila je Gran pri na 17. Jokaimfestu u Kragujevcu, kao najbolja predstava u celini na ovom međunarodnom pozorišnom festivalu.

Članovi žirija 17. Međunarodnog pozorišnog festivala Joakimfest u svom obrazloženju nagrade istakli su da je „predstava ’Pristanak” ostvarila najveće domete u svim segmentima teatarskog izraza, počev od izbora dramskog teksta, rediteljskog pristupa ovoj aktuelnoj temi i suptilnoj glumačkoj interpretaciji višeslojnih likova ovog komada”.

Specijalnu nagradu Grada Kragujevca žiri je dodelio glumcima predstave Branislave Ilić „My name is Goran Stefanovski” u režiji Branislava Mićunovića, u produkciji Dramskog teatra Skoplje, Severna Makedonija, koji su na visokoprofesionalnom nivou, znalački, nadahnuto i emotivno izgradili različite likove iz dela Gorana Stefanovskog uklapajući ih u harmoničnu celinu rediteljskog i dramaturškog pristupa delima ovog pisca.

Obe odluke su donete jednoglasno, a obrazloženje žirija na konferenciji za novinare pročtao je glumac Đorđi Jolevski, predsednik žirija.

„Pristanku” Ateljea 212 Gran pri Joakimfesta u Kragujevcu, glumačkom ansamblu „My name is Goran Stefanovski” specijalna nagrada 2
„My name is Goran Stefanovski” – specijana nagrada glumačkom ansamblu skopske predstave

Sinoć, na završnoj, takmičarskoj večeri 17. Joakimfesta na sceni Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu odigrana je predstava Branislave Ilić „My name is Goran Stefanovski” u režiji Branislava Mićunovića, u produkciji Dramskog teatra Skoplje.

Publika je bila oduševlljena i već posle predstave se čula žal „što više ne postoji nagrada publike” (ukinita pre nekoliko godina) jer bi je skopska predstava sigurno dobila.

U vezi sa tim, Mladen Knežević, direktor Knjaževsko-srpskog teatra najavio je promene u vezi sa nagradama na narednim festivalima uključujući i ponovo uvođenje nagrade publike.

Večeras, predstavom za nagrađene Nikšićkog pozorišta „Boing-boing” po tekstu Marka Kamoletija u režiji Rastislava Ćopića završava se 17. Jokimfest – Međunarodni pozorišni festival u Kragujevcu.

U izboru selektora Miroslava Mikija Radonjića kragujevačka publika je za šest dana festivala bila u prilici da pogleda predstave iz regiona: BiH, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Za ovih 17 godina na Joakimfestu izvedeno je više od 150 predstava iz 25 zemalja u kojima je učestvovalo više od 700 pozorišnih stvaralaca.

Direktor KST-a Knežević istakao je da je pet predstava na takmičarskom repertoaru Jokaimfesta pogledalo više od 1.500 Kragujevčana.

I član žirija Željko Jovanović, istako je izuzetnu posećenost Jokimfesta i pohvalio odanost kragujevačke pozorišne i festivalske publike.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari