Foto: Ivan Zupanc

Ali to je bio samo stidljivi uvod u živo nadmetanje koje je usledilo sa predstavljanjem gotovo svakog narednog rada od njih 89 koliko ih je bilo izloženo. Mnogo poznatog sveta i lica koja se sreću na događajima savremene umetnosti, ali i stranaca, Engleza i Austrijanaca koji rade ovde, sedelo je ili stajalo na stepenicama i u foajeu DKC-a uzbuđeno prateći situaciju.

Sve je počelo u 18 a završilo se u 21 sat, a ukupno je sakupljeno 570.200 dinara, za remontovanje Remonta.

Crtež „Krim“ Mrđana Bajića je otišao po najvišoj ceni od 35.000 dinara, akvarel „Rekonstrukcija igre“ Aleksandra Dimitrijevića za 20.000 dinara. Ulje na platnu „Umetnost mora da bude lepa, šarena i rukom rađena“ mlade umetnice Jelene Mijić i ovogodišnje dobitnice nagade Mangelos za 18.000 dinara. Bilo je žestoko licitiranje i za serijal Jesus Loved You (omoti ploča, kombinovana tehnika) Nenada DŽonija Rackovića, za koji je jedna dvanaestogodišnja devojčica bidovala.

„Imaš li ti dovoljno para, šta su ti rekli roditelji?“, pitao ju je blago autoritativnim glasom Brakus. Ona je klimnula glavom, ali na njenu žalost drugi su je pretekli u ceni. Rad je prodat za 15. 000 dinara. Za isto toliko je otišao i „Bez naziva“ Miloša Tomića, akvarel „Help“ Žolta Kovača za 12.000 dinara, a rad „Pitamo bogate“, pesma na platnu, nastao u saradnji sa decom iz Doma „Vera Radivojević“ iz Bele Crkve, grupe ŠKART, prodat je za 11.000 dinara. Licitirala je i Darka Radosavljević, istoričarka umetnosti i osnivačica Remonta, Katarina Mitrović, istoričarka umetnosti, Lazar Sakan i mnogi drugi, a svoje utiske o aukciji za Danas je izneo Nenad M Kostić, naučnik, univerzitetski profesor u penziji, dopisni član SANU, veliki ljubitelj i mecena umetnosti i nauke. On je ocenio da je aukcija bila zanimljiva, živahna i puna zadovoljstava zato što su na njoj bili „privremeno ukinuti zakoni beogradskog tržišta“.

„Na redovnim aukcijama u aukcijskim kućama atmosfera je kao na parastosu, kolekcionari, trgovci, dolaze sa šićarom na umu. Svako zna tržišne vrednosti i svi su konzervativni. Na Remontovoj aukciji, međutim, većina licitanata su bili predani ljubitelji, prijatelji i poznanici samih umetnika a tu i tamo i umetnici. Dalji kontrast – na ustaljenim aukcijama u aukcionim kućama proda se otprilike svako četvrto ponuđeno delo i to uglavnom po onim početnim cenama. Nadmetanje je prava retkost a i kad se desi budu dve, tri ponude i to je kraj. Sinoć, međutim, svaki se rad prodao. Za gotovo svaki je bilo živahnog nadmetanja i bilo je mnogo iznenađenja“, konstatuje naš sagovornik i nastavlja sa opservacijama.

„Iznenađenja su u tome što su radovi relativno nepoznatih umetnika postizali solidne cene, što su neki radovi poznatijih umetnika ostali čak i ispod očekivanih iznosa a sve je to doprinelo jednoj divnoj živahnoj atmosferi u kojoj smo svi znali da će prihodi otići na obnovu i podršku jednoj veoma korisnoj ustanovi a to je udruženje Remont“, kaže Nenad M. Kostić. On je ispričao da je u danima pred aukciju detaljno proučio ponuđene eksponate i od 80 i više eksponata se zainteresovao za više od 50.

„Onda sam ih rangirao. Imao sam šest eksponata koje sam ocenio sa A plus, devet sa A i 15 sa B. Ukupno 30 eksponata me je zanimalo. Mislio sam da ću kupiti desetak a kupio sam četiri, zato što sam morao da odem na resital Ive Pogorelića. Ostavio sam jednoj poznanici spisak sa još nekoliko radova i sa najvišim ponudama koja će ona učiniti u moje ime, međutim, ona je, poštujući moje maksimume, uspela da kupi samo jedan rad. Da sam ja ostao sigurno bih licitirao iznad tih iznosa tako da je moj sinoćni plen bio relativno skroman ali sam vrlo zadovoljan njegovim kvalitetom. Mogu da kažem i ko su ti umetnici: Nina Ivanović, Nemanja Nikolić, Marija Šević, Lana Vasiljević i Selman Trtovac“, zaključio je Nenad M. Kostić.

Na aukciji Umetnici za Remont aukcijski broj je koštao 100 dinara, a mogla se kupiti i monografija posvećena opusu Saše Markovića Mikroba. Ona se samo u Remontu može naći po ceni od 1.000 dinara a uskoro izlazi i jedna nova monografija – posvećena fenomenu Nenadu Džoniju Rackoviću.