Program "Mesec nezavisne scene" u Bitef teatru od 22. januara 1Foto: Promo

Predstavom „Tri žene“, u subotu, 22. januara, u 20 časova, u Bitef teatru počinje treća sezona ustanovljenog programa Mesec nezavisne scene, koji će biti održan krajem ovog meseca i tokom februara.

Predstavom „Tri žene“, u subotu, 22. januara, u 20 časova, u Bitef teatru počinje treća sezona ustanovljenog programa Mesec nezavisne scene, koji će biti održan krajem ovog meseca i tokom februara.

Reč je o projektu u režiji Roberta Raponje (autorka teksta i dramaturškinja je Vedrana Klepica), izvođači su Blanka Bart, Tatjana Bertok Zupković, Helena Minić Matanić, a producenti Tigar teatar, Teatar Fort Forno i Osječko ljeto culture.

Dramski omnibus „Tri žene“ koncentriše se na život i rad verovatno tri najvažnije spisateljice ovih prostora s prelaza 19. na 20. veka – Dragojle Jarnević, Marije Jurić Zagorke i Ivane Brlić Mažuranić.

Iako su kao književnice sve tri bile drugačijih stilskih odrednica, pa donekle i svetonazora, ono što ih ipak povezuje je neverovatna opstojnost i duhovna smelost u društvenom i političkom kontekstu koji je bio sve, ali samo ne pogodan za emancipatorne tendencije i protofeminističku drskost koja je uokvirivala ne samo njihov rad, već i samo postojanje i interakciju sa klasnim i rodnim okvirima koji su oko njih isprepleteni…

Upravo zbog toga Dragojla Jarnević, Marija Jurić Zagorka i Ivana Brlić Mažuranić nisu samo relevantne pojave na domaćoj književnoj sceni. One su dug pod čijim uticajima sasvim sigurno živimo još i danas.

U prvoj nedelji Meseca nezavisne scene, u prilici smo da vidimo još dva projekta, “Bol” i “Body Confessions”, žanrovski različite predstave, koje potvrđuju novu teatarsku formu, kao mogućnost tragalačkog eksperimenta, u odnosu na ustoličene i potvrđeno klasične teatarske pristupe.

Kako se ističe u saopštenju Bitef teatra, intersovanje nezavisnih autora i trupa za ovaj relertoarski konkurs je veliko, što potvrđuje njegovu neophodnost i doprinosi kvalitetu nezavisnog pozorišnog stvaralaštva u regionu. Bitef teatar, servisno pozorište bez ansambla, shvata ovaj program kao priliku za emancipaciju i inicijaciju mladih i duhom mladih autora i autorki, koji praveći iskorak u odnosu na klasične pozorišne forme, donose dah eksperimenta, tragalaštva i mašte – preko potrebne za razvoj različnih žanrovskih formi.

Bitef teatar ovim autorima omogućava prostor za probe, izvođenje, tehničku i marketinšku podršku svake vrste, a često i materijalno pomaže ove produkcije.

Verujemo da je to naša statutaturna obaveza, legitimno formulisana i željom naše osnivačice, velike Mire Trailović – da Bitef teatar bude mesto razvoja i gajenja najrazličitijih pozorišnih izraza, kreiranju meta žanrova kombinovanjem različitih alatki i veština, kombinovanjem pozorišnih, plesnih, operskih, muzičkih, akrobatskih i video formi.

Da je sluh Bitef teatra za inicijaciju ovakvih autorskih pregnuća istančan dokazuje i internacionalni život mnogih produkcija, autora i trupa, koji su svoja prva umetnička predstavljanja doživeli upravo na sceni Bitef teatra uz bezrezervnu podršku našeg Bitef tima.

Zajednička im je hrabrost, zagledanost u probleme i duh turbulentnog vremena koje živimo, kao i iznalaženje jake empatije za ljudsko i duševno i zagledanost u kolektivne i intimne lomove savremenog čoveka.

One daju nadu da pozorište ostaje živa društvena igračka, prekopotrebna za tumačenje mogućih strategija analize i katarzične sinteze bitstva u nametnutim zadatostima vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari