Projekat „Kreativne oštrice“ izložba za ljubitelje maketarstva 1

U holu Centra za kulturu u Požarevcu priređen je Mini fest „Izložba maketa i minijatura“, u organizaciji gradskog Udruženja „Kreativna oštrica“.

Maketari iz Beograda i Obrenovca predstavili su čuvene istorijske bitke u Prvom i Drugom svetskom ratu, borbe  „krstaša“, železničke pruge sa vagonima, farme sa životinjama,  naselja, kuće i monumentalne građevine. Organizatori izložbe, Danijel Panić i Petar Marinković, kažu da je ovo prva izložba te vrste  Požarevcu, ali neće biti i poslednja.

-Planiramo da i naredne godine organizujemo ovakvu izložbu i to sa još više izlagača. Cilj nam je da na ovaj način razvijemo kreativnost kod mladih, za koje, osim izložbe, organizujemo i radionice na kojima savladavaju veštine maketarstva- rekao je Danijel.

Materijal i figure za izradu maketa i minijatura, njihovi autori mahom nabavljaju u inostranstvu. Tamo su i cene takvih radova veće, kao što je slučaj sa velikom maketom pruge i vozova, koje se kod nas prodaju za oko 150 evra, dok je u inostranstvu njihova cena šest-sedam puta veća. Međutim, našim maketarima se ne isplati prodaja u inostranstvu, jer zaradu znatno umanjuju carinske dadžbine.

Osim izložbe maketa i minijatura, „Kreativna oštrica“ u Požarevcu organizovala je i veoma uspešan STRIKA fest – Festival stripa i karikature. Kako su nam najavili Danijel i Petar, taj festival biće organizovan i krajem ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari