Projekat saradnje Srbije i Bugarske pod nazivom "Priča o ćilimu": Od zaborava sačuvati zanat 1Foto: Ljubiša Pejčić /Dejan Cvetović

Muzej Ponišavlja u Pirotu realizuje međunarodni projekat Interreg IPPA programa prekogranične saradnje pod nazivom „Priča o ćilimu“.

Ovaj projekat zajednički realizuju pirotski Muzej Ponišavlja i Istorijski muzej Čiprovci iz Bugarske kako bi od zaborava sačuvali zanat i kako bi promovisali ovo kulturno blago.

Vodeći partner im je Međunarodna biznis škola iz Botevgrada u Bugarskoj. Planirano je da realizacija projekta traje 15 meseci

– Došli smo na ideju da ova dva grada mogu da objedine svoje znanje i iskustva o ćilimarsvu kao jednom od zanata na Balkanu koji se postoji vekovima kako bi se očuvala tradicija i sve to pokaže posetiocima. Projektom su predviđene određene aktivnosti s ciljem promocije ćilimarstva i turističke ponude Pirota i Čiprovaca. Pored brošure koja će biti oštampana u junu planira se u snimanje filma sa turističkim porukom, kao i nabavka opreme odnosno inetrektivne table u Muzeju, rekla je kustos Muzeja Mila Panajotović.

Kroz ovaj projekat posetioci mogu da u Muzeju vide kako se tka ćilim na vertikalnom razboju.

Maja Ćirić 15 godina tka pirotske ćilime. Kaže da je bar pet godina potrebno da se savladaju osnove ovog zanata. Posetioce Muzeja koji se interesuju za ćilimarstvo može da nauči tek kako se drži tupica i kako da provuku neku nit na razboju. Naročito ih fasciniraju ornamenti karakteristični za pirotski ćilim.

-Posetioci su oduševljeni ćilimom i tkanjem. Uvek žele da sednu za razboj i probaju da tkaju. Tu sam da im pokažem, kako se tka ćilim po kome je Pirot poznat ne samo u Srbiji nego širom sveta, rekla je Maja Ćirić.

Pirot bi uskoro trebalo da dobije Muzej ćilimarstva. Predviđeno je da taj kompleks bude izgrađen na temeljima kuće “Bela mačka“, jedne od najstarijih kuća u Pirotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari