Promocija knjige Jerka Bakotina 1

U četvrtak, 3. novembra u KC Gradu biće održana promocija knjige novinara i putopisca Jerka Bakotina. O knjizi, uz autora, govore novinar „Vremena“ Miloš Vasić i urednik na Drugom programu Radio Beograda Saša Ćirić.

U zbirci hibridnih književnih reportaža i putopisa, nagrađivani reporter Jerko Bakotin u Zapadnoj Sahari s gerilcima Polisarija na srpskohrvatskom razgovara o Lepoj Breni, opisuje život u postapokalipsi Pojasa Gaze ili Ulan-Batora te seks-industriju u Tokiju, dok u poslednjem tekstu kroz panoramu današnjeg Kosova pokušava približiti tragediju Jugoslavije. Okosnice ovih tekstova, opremljenih sa preko 60 fotografija, su čvrsto levo te antikolonijalno ideološko opredeljenje, promišljanje emancipatorskih dostignuća naše bivše države te pokušaj estetskog iskoraka netipičnog za ovaj žanr, odnosno shvaćanje putopisa kao punokrvne književnosti.

O knjizi „Bratstva i ubojstva, gajđin“, pesnik i pisac Marko Pogačar je napisao:

„Autorove književne reportaže (…) odlikuju se informativnošću i intencijom da pruže što širu skicu društveno-političkog konteksta, no nipošto se ne iscrpljuju u faktografiji ili šturoj političkoj analitici. Jasna je, s jedne strane, također njihova namjera da se pozicioniraju unutar putopisne književnosti i preispitaju njezine kod nas trenutno dominantne matrice i modele, te odlučnost da se utvara “novinarske objektivnosti” prokaže kao hegemon, ideološki konstrukt i u skladu s tim po političkim pitanjima zauzme jasan stav. Bakotin putuje najčešće upravo na politički trusna te interpretativno zahtjevna područja – pojas Gaze, Zapadna Sahara, Kosovo itd. – donoseći uvjerljive panoramske prikaze izmiješane s dubinskim sondiranjem, osobnim i kolektivnim psihogramima, mikro-narativima i putopisnim vedutama uokvirene, općenito, jednom novinsko-književnom poetikom otpora.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari