Promocija knjige o spomeničkoj arhitekturi Bogdana Bogdanovića u Univerzitetskoj biblioteci 1

U Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ večeras od 18 sati održaće se promocija knjige „Na krilima jutra: filozofsko-skulptorski opus spomeničke arhitekture Bogdana Bogdanovića“, autorke dr arh. Dragane Milovanović.

U ovoj bogato ilustrovanoj knjizi razmatra se doprinos profesora i neimara Bogdana Bogdanovića spomeničkoj arhitekturi kroz desetak poglavlja u kojima su spomenici razvrstani po tipu i vremenu nastanka, s tim što ih povezuje nekoliko ključnih pojmova, a to su: nebeska kapija, boginja-majka, ratnik-heroj, polubog, polis-nekropolis i drvo besmrtnosti.

Uz funkcionalan ilustrativni foto-materijal, u knjizi se nižu opisi najznačajnijih spomenika koje je izradio Bogdan Bogdanović.

U tekst autorke dr Dragane Milovanović uneti su brojni citati iz knjiga Bogdana Bogdanovića koji upućuju čitaoca u to kako su se rađale i razvijale ideje za njegove spomenike, a potom i njihovu materijalizaciju.

Prošle, 2022. godine, naslednica profesora Bogdana Bogdanovića, dr Ivana Babić, ustupila je Univerzitetskoj biblioteci nekoliko hiljada knjiga iz lične biblioteke Bogdana Bogdanovića koje su primljene kao dragocen legat, to jest posebna biblioteka koja će biti kompletno formirana u narednih nekoliko meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari