Promocija nove zbirke poezije Borisa Tanovića večeras u Užicu 1Foto: Privatna arhiva

Mladi užički pesnik Boris Tanović predstaviće svoju novu zbirku poezije „Nadežnik sreće“ večeras u 19 časova u Gradskom kulturnom centru Užice.

Zbirku, čiji je podnaslov „Savremeni kanconijer kroz 100 pesama samoće“, čini sto pesama, od kojih je dvadeset pet u formi soneta, sa veoma širokim tematskim spektorm – od ljubavi i slobode, simbolike i značaja zavičaja, položaja čoveka u današnjem svetu, preko nacionalne istorije, do odnosa savremenog i klasičnog poimanja umetnosti i književnosti.

Milan Anđelković, pesnik i književni kritičar, u recenzici knjige, koju je u decembru prošle godine objavila beogradska „Čigoja“, a koizdavač je Narodna biblioteka Užice, između ostalog, navodi da je autor „poeziji prišao iskreno i bez računice“ i da je „poezija glavni junak njegovih stihova“.

Osim autora, o knjizi će govoriti i sa njim razgovarati studenti književnosti Nevena Bogićević i Uroš Mikić. Pesme će čitati Milena Čantrak, Nađa Đoković, Filip Ljubojević i Stefan Jevtović, muzički gost biće Danilo Župić, a nakon promocije uslediće pop-rok svirka za publiku.

Knjiga je premijerno promovisana krajem decembra prošle godine u Kući Đure Jakšića u Beogradu, a nakon Užica najavljena su predstavljanja u Kragujevcu i Zubinom Potoku.

Boris Tanović je rođen 1997.godine u Užicu i trenutno je student treće godine na smeru Srpska književnost i jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu, a debitantsku zbirku poezije „Veslanje po suvom“ je objavio pre dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari