Promocija zbornika "Trenutak kad je meni počeo rat" večeras na novosadskoj Tribini mladih 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Međunarodni festival proznog stvaralaštva “Prosefest” održaće se po šesnaesti put, od 19. do 23. septembra, u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, a večeras je zakazana promocija zbornika “Trenutak kad je meni počeo rat” u izdanju ForumZFD-a, u okviru programa U susret Prosefest-u.

U okviru programa U susret „Prosefestu“ koji najavljuje 16. Međunarodni festival proze – PROSEFEST, u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, od 19 časova, održaće se promocija antologije Trenutak kad je meni počeo rat. U razgovoru učestvuju autori Đorđe Majstorović i Ildiko Lovaš i urednici Vladimir Arsenić i Ana Pejović.

Zbirka predstavlja iskorak ka boljem negovanju kulture sećanja i sadrži dvadeset sedam priča postjugoslovenskih autora, koji u prozu transponuju sećanja na momente iz bliske prošlosti kad se dogodilo ‒ nezamislivo. Bolest, vojska, policija, izbeglice i fiskulturne sale, ali i ljubav, plaža i kupanje, turniri u stonom tenisu i fudbalu, deo su ratnog iskustva o kojima se govori u ovoj zbirci koja daje pregršt odgovora na zahtevno pitanje – kada smo spoznali da je počeo rat?

Autorke i autori zastupljeni u zbirci su: Merima Aranitović, Selvedin Avdić, Muharem Bazdulj, Lamija Begagić, Andrej Blatnik, Stefan Bošković, Dejan Dukovski, Mirjana Đurđević, Zoran Ferić, Franjo Frančič, Emir Imamović Pirke, Željko Ivanji, Lejla Kalamujić, Marija Krtinić Veckov, Ildiko Lovaš, Anja Maksić Japundžić, Đorđe Majstorović, Boris Mandić, Tanja Mravak, Aleksandar Novaković, Branimir Perić, Bojan Radanović, Olja Savičević Ivančević, Špetim Selmani, Srđan Srdić, Tanja Stupar Trifunović i Aleksandra Lekić Vujisić.

Kao i dosad, „Prozefest“ će ugostiti eminentne stvaraoce pisane reči. Publici će se u ovogodišnjem izdanju festivala predstaviti: Laslo Krasnahorkai (Mađarska), Endru Krumi (Škotska), Aleš Šteger (Slovenija), Venko Andonovski (Severna Makedonija), Senka Marić (Bosna i Hercegovina), Kristian Novak (Hrvatska), Ana Vučković i Marjan Čakarević (Srbija).

Razgovore s piscima će, pored književnih kritičara, voditi i učenici novosadskih gimnazija – prema tradiciji festivala i s ciljem kojem je „Prosefest“ posvećen od samog nastanka a to je približavanje pisane reči mladim generacijama i povratak književnosti njenom iskonskom i najlepšem obliku – živoj reči.

Festival “Prosefest” će ove godine otvoriti književnik Radoslav Petković, u ponedeljak, 19. septembra u 19 časova, a nakon svečanog otvaranja biće upriličena dodela Međunarodne književne nagrade „Milovan Vidaković“.

Program posvećen laureatu, mađarskom piscu Laslu Krasnahorkaiju, počinje isto veče u 20.30, a o autoru će govoriti Marko Čudić. Sa piscem će razgovarati učenici Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari