Nagrada za najbolju priču na temu "Trenutak kada je meni počeo rat" novinarki Danasa Mariji Krtinić 1foto Luca Marziale

Prvu nagradu na književnom konkursu „Trenutak kad je meni počeo rat“ Foruma ZFD osvojila je novinarka Danasa Marija Krtinić za priču „Poziv“. To je odlučio žiri u sastavu: Senka Marić, spisateljica, Kruno Lokotar, urednik, i Vladimir Arsenić, književni kritičar.

Sa Marijom prvo mesto dele i Branimir Perić iz Brzeća za priču „Ubadači“, i Aleksandra Vujić iz Podgorice za priču „Tinta“.

Na onlajn konkurs koji je objavljen u februaru ove godine odazvao se veliki broj autorki i autora – pristiglo više od 250 priča iz gotovo svih država regiona.

Pored tri prvonagrađene još devet priča biće objavljene u zbirci.

Tema početka rata ili ratova je svakako uzbudljiva i uznemirujuća za mnoge, ali transponovati svoje ili nečije drugo iskustvo u svet proze nije lak zadatak.

Skice ili slike zadržane u sećanju bile su dominantne među pristiglim radovima, koje je odlikovala i uloga posmatrača, uglavnom iz vizure deteta ili jako mlade osobe, konstatuje se u saopštenju povodom proglašenja pobednika konkursa.

Članovi žirija su se odlučili za navedenih dvanaest priča, jer su se one izdvojile svojim književnim kvalitetom, poetičkom doslednošću i obradom izabrane teme, navodi se još u saopštenju.

One će biti objavljene zajedno sa petnaest priča koje su napisali naši istaknuti autori: Olja Savičević Ivančević, Tanja Mravak, Ildiko Lovaš, Lejla Kalamujić, Zoran Ferić, Dejan Dukovski, Selvedin Avdić, Mirjana Đurđević, Špetim Seljmani, Stefan Bošković, Lamija Begagić, Andrej Blatnik, Tanja Stupar Trifunović, Srđan Srdić i Emir Imamović.

Zbirka priča će biti objavljena tokom leta ove godine, u izdanju beogradske kancelarije forumZFD, koja je i raspisala konkurs i moći će da se preuzme na sajtu https://dwp-balkan.org/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari