Prvi nastup pozorišta iz Vranja pred sarajevskom dečjom publikom na 8.FEDU 1

Prvo gostovanje Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja na 8. Festivalu dečje umetnosti u Sarajevu sa lutka predstavom „Nerođena devojka“ prošlo na zadovoljstvo glumaca i dečje publike.

Pozorište „Bora Stanković“ iz Vranja danas je u Sarajevu po prvi put učestvovalo na 8. Festivalu dečje umetnosti (FDU) koji se održava od 3. do 6. maja.

U zvaničnoj konkurenciji 11 predstava namenjenih deci, ansambl iz Vranja, koji je po prvi put gostovao u Sarajevu u profesionalnom formatu izveo je četrdesetpetominutnu lutka predstavu „Nerođena devojka“, čija se priča bazira na slovenskim bajkama.

Tekst potpisuje gost i  reditelj iz Bugarske, autoritativni Darko Kovačovski, dok je autor lutaka Nađa Vasileva iz Sofije. Ovo je prva produkcija jedne lutka pedstave u vranjanskom teatru koja je premijerno izvedena početkom decembra prošle godine.

-Jako smo zadovoljni što smo bili u prilici da se predstavimo publici u Sarajevu, pre svega onoj najmlađoj, koja jako dobro razume poruke koje sa scene šalju glumci. Imali smo odličnu komunikaciju sa publikom u prepunoj sali. Jako nam je drago da smo bili u ovom divnom gradu po prvi put u oovakvom formatu. Ansambl je srećan – poručio je u telefonskoj izjavi za portal  Danasa, nakon današnjeg izvođenja predstave umetnički direktor vranjskog pozorišta  Bojan  Jovanović.

Festival koji sadrži u svom programu više oblasti dečjeg stvaralaštva, u pozorišnoj konkurenciji okupio je ukupno 11 predstava iz Hrvatske, Bosanske federacije i Srbije.

Iz našezemljeučestvovla su pozorišta iz Vranja, Kragujevca i Niša, koje se u konkurenciji preostalih osam predstava nadmeću za glavnu nagradu „Aidin Masličak Teatar“, kao i za najbolju režiju, tekst i scensku glumu.

Osim toga dodeljuje se i nagrada „Najjači apluz“ koji dodeljuje publika festivala, koji se i ove godine dogadja u više gradva Bosanske federacije uz najveće prisustvo mladih koji su posvećeni kulturi, pozorišta, pisane reči, slikarstvu i kreativnim radionicama iz više oblasti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari