Prvi strip u kojem je Miki Maus maštao da leti slavi 92. rođendan 1Foto: D23/The Official Disney Fan Club

Miki Maus, simpatični antropomorfni muški miš u crvenom kratkom šortsu sa dva bela dugmeta, glomaznim žutim cipelama i belim rukavicama postao je simbol detinjstva brojnim generacijama, a prvi strip sa ovim herojem objavljen je tridesetih godina dvadesetog veka.

Do prvog javljanja Miki Mausa u stripu došlo je davne 1930. godine. U njemu ambiciozni heroj Miki, inspirisan Čarlsom Lindbergom želi da napravi sopstveni avion, a strip je distribuiran u ponedeljak 13. januara 1930. godine. Na prvoj sličici stripa Miki leži držeći knjigu “Kako leteti”, dok mašta o tome da postane sjajan avijator kao američki pilot Lindberg.

Mikijev ulazak u porodične domove preko stripa “Miki Maus” dogodio se nakon 15 komercijalno uspešnih animiranih kratkih filmova zbog kojih je već bio prepoznat u javnosti, a njegov karakter ostavio je toliko jak utisak na decu da se uzdigao na status trajnog kultnog simbola.

Strip koji prati Mikijeve avanture napisao je sam Volt Dizni, karaktera je dizajnirao Ub Iverks a oslikao Vin Smit, kog će kasnije zameniti Flojd Gotfredson.

Mini Maus, Mikijeva devojka, antropomorfni ženski miš, u stripovima se javlja nekoliko dana kasnije. Mini je prvobitno imala razigranu, muzikalnu i flertujuću ličnost, koju su obeležile njene duge trepavice. Njen izgled pre 1940-ih sastojao se od kratke devojačke haljine na preklop, cipela sa visokom potpeticom, šešira sa cvetovima i belih rukavica.

Strip priča „Sjaj”, koju su od 19. januara do 2. maja 1942. godine objavili Meril De Maris i Flojd Gotfredson, otkriva puno ime Mini kao „Minerva Maus”, ali se to ime retko koristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari