Prvi “Zoranov brk” Igoru Borojeviću za lik Sladeka 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović Zaječar

Svakako da godi priznanje koji nosi Zoranovo ime. Reći o Zoranu Radmiloviću bilo šta je veoma teško jer je sve već izrečeno.

Nadam se da sam večeras zaslužio “Zoranov brk” kao i da ću vremenom opravdati nagradu koju sam dobio. –  rekao je na pres konferenciji nakon premijere Igor Borojević, naglasivši da mu je teško da kaže bilo šta posle predstave, jer se emotivno ispraznio, ali da se nada da je sve bilo onako kako bi trebalo.

Borojević je bio deo glumačke ekipe zaječarskog teatra koja je prve festivalske večeri premijerno igrala Audijenciju i Vernisaž Vaclava Havala. Sjajna rediteljska rešenja Božidarska Đurovića na scenu su pored Borojevića izneli Miloš Đuričić kao Vanjek, Ana Bretšnajder kao Vera i Miloš Tansković u ulozi Mihaila. Ukupnom utisku doprinela je i odlična scenografija Milice Bajić Đurov, kao i originalni kostimi Marine Vukasović Medenice. Predstavi  Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” koja je inače van konkurencije za glavne festivalske nagrade i koju je brojna publika dobro primila, prethodila je svečanost otvaranja 27. „Dana Zorana Radmilovića“. Započela je odavanjem pošte Mileni Dravić, divi srpskog i jugoslovenskog glumišta koja je preminula u nedelju, da bi potom o predstojećim festivalskim danima govorio direktor zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić. Prema Đuričićevim rečima organizatori su uložili mnogo truda kako bi ovogodišnji festival bio bolji od prethodnog.

-Kada smo u prošlom mandatu i moji saradnici i ja razmišljali o tome kako unaprediti festival, razgovarao sam sa Nebojšom Bradićem koji je ove godine i predsednik žirija koji mi je dao dobar savet- samo regionalno povezivanje. Mislim da je on zadovoljan načinom na koji smo njegov savet pretočili u praksu i da ćete i vi u tome uživati.- kazao  je Đuričić, navodeći da će publika tokom festivala videti  četiri najbolja pozorišta iz regiona, iz Beograda, Sarajeva, Banjaluke i Sofije, zatim „Atelje 212“ i Zvezdara teatar iz Beograda i Satirično kazalište “Kerempuh” iz Zagreba.

-Ono što je lepo i što je novina, to je da festival ove godine zatvara Folklorno-plesna grupa iz kineske provincije Henan.Pored toga ove godine prvi put organizujemo festival malih pozorišnih formi za koji se takođe nadamo da će biti tradicija ovog festivala.- kazao je Đuričić navodeći i brojne prateće programe, izložbe slika, promocije knjiga, okrugle stolove.

Ovogodišnji besednik bio je Radoš Bajić koji je poziv da prigodnom besedom otvori festival  sa pozornice na kojoj su poslednjih decenija briljirali gospodari iluzija i velemajstori pozorišne umetnosti doživeo kao veliku čast.

-Nažalost, stvarnost zna da bude toliko besmislena, haotična, žalosna i teška, lažna i štetna da ponekad pomislimo da nam je bolje i zdravije da nikada i ne izlazimo na svetlost dana, već da što duže ostanemo u teatralnom mraku, koji nam omogućava da u svojoj imaginaciji stvorimo bolji svet za nas i našu decu.- kazao je Bajić i dodao: „Čast da baštinite veliko delo Zorana Radmilovića pripala je vama, drage kolege, koji ćete od večeras svojom umetnošću nastaviti da popravljate i činite život lepšim i vama draga publiko za koju verujem da nećete štedeti dlanove.”

23. „Dani Zorana Radmilovića“ nastavljeni su danas gostovanjem pesnika Ljubivoja Ršumovića u OŠ „Hajduk Veljko“ u Zaječaru i okruglim stolom u zaječarskoj biblioteci na temu „Kulturna dobra kao neobnovljiv resurs/primena digitalizacije u zaštiti kulturnih dobara“. Predavač je Radoslav Zelenović, upravnik Audivizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju SANU. Izložba Miloša Šobajića biće otvorena u 19 časova u Radul begovom konaku u Zaječaru, a promocija knjige Duška Ljuštine „Rasprodano” u 19,30 časova biće priređena u foajeu Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović”. Satiričko kazalište „Kerempuh“ iz Zagreba večeras igra Ustav republike Hrvatske sa po tekstu Rajka Grlića i Ante Tomića, u režiji Vinka Brešana, dok će u okviru pratećeg programa, u Domu kulture u Kotlujevcu večeras početi 1. Festival malih pozorišnih formi koji će svečano otvoriti glumac Ivan Bekjarev. Nebojša Dugalić izvešće monodramu  Ispovest Dmitrija Karamazova Fjodora Dostojevskog u produkciji Madlenijanuma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari