Prvo predstavljanje srpskog stripa u Albaniji 1

U okviru međunarodnog strip projekta „CAN for Balkans“, koji se realizuje uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa sa Konzorcijumom partnera iz Albanije, Belgije, Makedonije, Rumunije i Srbije, Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ radi na stvaranju prekogranične kulturne mreže koja treba da olakša saradnju između umetnika i stručnjaka iz sveta istorijskog stripa na Zapadnom Balkanu i Evropske unije.

U sklopu tog programa delegacija Leskovačke škole stripa u sastavu: Aleksandar Stamenković, Aleksa Gajić, Marija Lukić, Tiberiu Beka i Marko Stojanović prisustvovala je od 29. jula do 1. avgusta Međunarodnoj strip konferenciji koju je organizovao albanski parner, Nacionalni istorijski muzej u Tirani.

Predavač u Leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović prezentovao je srpski strip tokom programa konferencije. Dr Špend Bengu, međurnarodno priznat kao najeminentniji stručnjak za strip i grafiku u Albaniji, potvrdio je da ovo bio prvi put da su srpski strip autori u zvaničnoj poseti ovoj zemlji.

Projekat „CAN for Balkans“ treba da podstakne kreativno istraživanje istorije od strane strip crtača kako bi stvorili nova dela i doprineli originalnom i nekonvencionalnom tumačenju evropske istorije, posebno istorije Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari