Prvonagrađena priča potpisana tuđim imenom 1Foto: Nenad Kovačević

Iako je žiri za dodelu književne nagrade „Milutin Uskoković“ proglasio pobednika, Narodna biblioteka Užice, koja raspisuje taj konkurs, naknadno je odlučila da mu ne dodeli nagradu, jer je nagrađeni autor koristio tuđe ime i prezime.

Na 24. konkursu „Milutin Uskoković“ za najbolju neobjavljenu pripovetku na srpskom jeziku u 2017. godini je učestvovalo je 25 autora sa 38 priča, ali zbog nesvakidašnjeg događaja, prva nagrada neće biti dodeljena.

Sve je počelo pre neki dan, kada je žiri odlučio da pripovetku „Trema“, pod šifrom „Readak zver u ajmokcu“, proglasi za najbolju, a otvaranjem koverte sa rešenjima šifre je konstatovano da je njen autor Branislav Dimitrijevića iz Bora. Rezultati Konkursa su objavljeni, a potom su pozivani nagrađeni autori kako bi bili obavešteni o uručenju nagrada, uz koju se dodeljuje i novčani iznos. Međutim, ispostavilo se da Branislav Dimitrijević nije autor prvonagrađene pripovetke, niti je učestvovao na koknursu i on se, na insistiranje Biblioteke, odrekao autorstva.

Biblioteka nije mogla da utvrdi identitet autora pobedničke priče, pa je odlučila da ove godine, prvi put od kada se raspisuje Konkurs, ne dodeli prvu nagradu.

– Kako Narodna biblioteka Užice nema nameru, ni mogućnosti, da se bavi istraživanjem ko je stvarni autor pripovetke „Trema“, a s obzirom na to da se Branislav Dimitrijević, čije je ime zvanično dostavljeno pod šifrom „Redak zver u ajmokcu“, pismeno odrekao autorstva nad pomenutom pričom, Narodna biblioteka Užice je odlučila da ove godine ne dodeli prvu nagradu, strogo poštujući propozicije Konkursa. Uz veliko izvinjenje što su, krivicom nekog neodgovornog učesnika Konkursa, svi učesnici dovedeni u neprijatnu situaciju, bili smo prinuđeni da donesemo pomenutu odluku“, saopšteno je iz te ustanove.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, autor koji je ostao bez nagrade živi u Beogradu, a tuđe ime i prezime je „posudio“ zbog toga što, navodno, nije omiljen među članovima žirija za dodelu književnih nagrada i da ih zbog toga nije dobijao. Ovoga puta je rešio da im „doskoči“, nadajući se nagradi, pa je posudio identitet autora koji je uspešan i koji je ranije nagrađivan. Međutim, iako je njegova priča bila najbolja na Konkursu, on je nažalost ostao bez nagrade. N.Kovačevoić

Ostali nagrađeni autori

Drugo mesto je zauzela pripovetka „Časovi lepe književnosti ili mali traktat o Empedokleu“ (Saša Stojanovića, Leskovac), a treće „Ples sa Alojzom“ (Lela Milosavljević iz Užica). Žiri je odlučio da se u užičkom časopisu za književnost, umetnost i kulturu „Međaj“ objave i sledeće pripovetke: „Srpski safari“ (Milivoj Anđelković,Beograd), „Dok čeketaju čeketala“ ( Životije Popović Pop, Skorica), „Pupak“ (Dejan Vukićević, Beograd), „Manifest avetizma“ (Maša Prihotko, Pančevo), „Taorminski orkestar“ (Tanja Milutinović, Beograd), „Grofov povratak na mesto pogibije“ (Danica Stolić, Beograd) i „Buenos Aires“ (Saša Paunović, Ecquevilly, Francuska).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari