Pinokio, NP Leskovac

Više od stotinu godina bajku Pinokio Karla Kolodija čitaju deca čitavog sveta. Priča o odrastanju i sazrevanju drvenog lutka ima bezroj filmskih i pozorišnih adaptacija, a jednu je sinoć u završnici takmičarskog dela videla publika zaječarskog Pozorišnog festivala za decu.

Narodno pozorište Leskovac postavilo je “Pinokija” po tekstu i u režiji Spasoja Ž. Milovanovića.

Leskovački “Pinokio” verno prati poznatu bajku, vodeći publiku kroz nezaboravne avanture drvenog lutka.

Veštim ubacivanjem songova priča postaje prijemčivija i raznovrsnija za mladu publiku.

Ovakav koncept “požnjeo” je nagrade na nedavno održanom 14. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“.

Spasoje Ž. Milovanović nagrađen je za najbolji dramski tekst, Nađa Tomić za najbolju koreografiju i Petra Dimitrijević za najbolje glumačko ostvarenje.

Petra Dimitrijević je i sinoć u Zaječaru potvrdila nagradu sa “Malog Joakima” jer je publika disala zajedno sa njom i ostalim akterima na sceni.

Po njoj, dobro je što Kruševac, Zaječar i Leskovac “neguju najlađu publiku koja će kasnije nastaviti da ide u pozorište”.

-Publika je bila još jedan glumac na sceni. Večeras smo prvi put dobili aplauze na nekim mestima na kojima ranije nismo. Vidim da deca imaju manire, da razumeju šta gledaju i da apsolutno umeju da odreaguju kako treba i gde treba. Sa decom treba razgovarati kao  sa odraslima, jer sve razumeju, sve vide i sve znaju, tako da su nam bili podrška. Srećna sam jer su lepo uživali zajedno sa nama – izjavila je nakon predstave Petra Dimitrijević.

U leskovačkom “Pinokiju” pored Petre Dimitrijevć igraju i Nikola Šćepanović, Marko Radojević, Filip Radivojević, Ivan Janković, Tanja Кrčmarik, Mina Cocić, Vesna Mirković Đorđević, Maja Janković i Jovana Grozdanović.

Кostim i scenografiju radili su Dragana Breza i Dušan Stanković, kompozitor je Aleksandar Spasić, koreografiju je radila Nađa Tomić, scenski pokret Miodrag Кrčmarik i dizajn svetla Dušan Veljković.

Uručenjem festivalskih nagrada i predstavom domaćeg teatra “Lepotica i zver” koja se igra u čast nagrađenih, večeras se završava 11. Pozorišni festival za decu “ZajeČAR”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari