Pun sjaj Ramske tvrđave do septembra 2018. 1

Radovi na Ramskoj tvrđavi na Dunavu nedaleko od Velikog Gradišta odvijaju se veoma intenzivno, pa izvođači predviđaju da će do kraja građevinske sezone biti završeno više od 60 odsto planirane rekonstrukcije, a ovo značajno fortifikacijsko utvrđenje trebalo bi da zasija punim sjajem do septembra iduće godine.

Tvrđava već dobija prvobitni, originalni izgled. Restaurirani su zupci na kuli broj četiri, na kuli broj tri se završavaju, a obnova kule broj dva je u toku.

Na sastanku održanom prethodne nedelje u Ramu, predstavnici firmi nadzora, izvođača, Agencije TIKA i opštine Veliko Gradište, odlučivali su o tri ključna pitanja za dalju restauraciju – boji fuga, rasporedu zubaca na zidovima i načinu drenaže atmosferskih voda iz tvrđave.

Tvrđava Ram kod Velikog Gradišta, u čiju rekonstrukciju je uloženo više od 1,1 milion evra, predstavlja značajan turistički potencijal ovog kraja. Restauraciju finansira Turska agencija TIKA, a projekat je započet 2013. godine osvetljenjem tvrđave.

Započeti su radovi čišćenja i rekonstrukcije zidova, arheološka iskopavanja na zidinama prema Dunavu koja će se vršiti i na kompletnoj unutrašnjosti tvrđave a završetak se očekuje do septembra sledeće godine.

Kao jedan od sedam najznačajnijih lokaliteta i tvrđava na Dunavu, Ramska tvrđava će privući veliki broj domaćih i stranih turista ali i obogatiti turističku ponudu ne samo Velikog Gradišta već i okolnih opština zajedno sa Srebrnim jezerom, Viminacijumom, Golubačkom tvrđavom, Ljubičevom i drugim turističkim destinacijama koje gosti sve radije posećuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari