Negotin, Kladovo, Zaječar, Golubac: Bertolini - Istočna Srbija fantastična zona koja pruža velike mogućnosti za razvoj 1Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Utisak koji je nakon trodnevne posete gradu Zaječaru i opštinama Negotin, Kladovo i Golubac poneo šef Odeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini je da je istočna Srbija fantastična zona koja pruža velike mogućnosti za razvoj. Poručuje, da treba investirati u ljude i izražava nadu će neko u budućoj Vladi Srbije obratiti više pažnje na opštine, jer one mogu biti nosioci budućeg razvoja u ovom delu Srbije.

Šef Odeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini proveo je tri dana u istočnoj Srbiji upoznajući se sa rezultatima i aktivnostima projekata EU PRO Plus i „EU za kulturno nasleđe i turizam“ kroz koje EU podstiče lokalni i regionalni razvoj na različitim poljima.

U Zaječaru se na Feliks Romulijani sastao sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem i njegovim timom i razgovarano je o budućoj saradnji EU i grada Zejačara koja traje godinama.

Uskoro će, u okviru projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam“, početi radovi vredni četiri miliona evra iz predpristupnih IPA fondova EU na izgradnji Centra za posetioce i istraživače Feliks Romulijane, koji će značajno doprineti posećenosti i unapređenju ovog lokaliteta.

Negotin, Kladovo, Zaječar, Golubac: Bertolini - Istočna Srbija fantastična zona koja pruža velike mogućnosti za razvoj 2
Bertolini u pivnicama Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

-Prvi put sam bio na ovako divnom mestu na sastanku i ovo je zapravo jedan pokazatelj aktivnosti i posvećenosti lokalnih vlasti da investiraju i da sprovode aktivnosti. To bi trebalo da bude primer za čitavu Srbiju – izjavio je Bertolini na Feliks Romulijani, arheološkom lokalitetu koji se nalazi na listi Svetske kulturne baštine Uneska.

U Negotinu je Bertolini sa predsednikom opštine Vladimirom Veličkovićem razgovarao o razvoju turizma i podršci EU u obnovi kulturnog nasleđa.

Najveće ulaganje EU u kulturno nasleđe i unapređenje turističke ponude negpotinske opštine biće u Rajačke, Rogljevačke i Smedovačke pivnice, za unapređenje osnovne infrastrukture u vidu uspostavljanja vodosnabdevanja i elektrifikacija, kao i obnovu starih kuća i pivnica koje simbolizuju nekadašnji prosperitet ovog vinarskog regiona za šta je opredeljeno je oko četiri miliona evra.

-Ono što me posebno zanima je kako opštine u ovom regionu, poput Negotina, koja zapravo ima jednu od najvećih teritorija u celoj Srbiji, ima zapravo tako malo ljudi. Ljudi odlaze odavde, a ono što bi smo voleli da vidimo jeste kako mi zajedno kroz međusobnu saradnju možemo da doprinesemo tome da pre svega zadržimo mlade i sve ostale ovde,a onda sa druge strane, da privučemo druge da dođu i žive ovde. Moj savet je da je najvažnije da se investira u ljude – , izjavio je Berotlini nakon sastanka sa predsednikom opštine Negotin Veličkovićem.

 

Tokom boravka u opštini Negotin, šef Odeljenja za saradnju EU Delegacije posetio je lokalne proizvođače vina koji su već dobili finansijsku podršku EU kako bi unapredili svoje turističke kapacitete.

U Rogljevu je Bertolini obišao „Dunjin konak“, kuću iz 1936, koja je izgrađena po ugledu na Beli dvor, čija će vlasnica, Gordana Stanković, kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ dobiti bespovratna sredstva za izgradnju novog krova i sanaciju oštećenih delova kuće.

Negotin, Kladovo, Zaječar, Golubac: Bertolini - Istočna Srbija fantastična zona koja pruža velike mogućnosti za razvoj 3
Poseta pivnici u rajcu Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

U Rogljevu je Bertolini razgovarao i sa više korisnika bespovratnih sredstava EU fondova za unapređenje turističke ponude, a u Rajačkim pivnicama  posetio više pivnica (vinskih podruma) i upoznao se sa lokalnim proizvođačima vina koji su već dobili finansijsku podršku EU kako bi unapredili svoje turističke kapacitete.

Unapređenju turističke ponude opštine Kladovo sigurno je, doprineće obnovljena Tvrđava Fetislam, čiju rekonstrukciju podržava EU kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

Završetak radova, koje je obišao Nikola Bertolini, očekuje se krajem septembra, a kladovska srednjovekovna tvrđava, treća je tvrđava na Dunavu posle Bača i Golubačkog grada, koja se obnavlja sredstvima EU.

Negotin, Kladovo, Zaječar, Golubac: Bertolini - Istočna Srbija fantastična zona koja pruža velike mogućnosti za razvoj 4
Obilazak radova na Fetislamu Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

-Ovaj region zaista ima mnogo lepota koje može da ponudi, ima građevine iz starog Rima, ima divnu prirodu, reke, imate ovde vrata prema Evropskoj uniji, ovo je zaista jedna fantastična zona koja pruža velike mogućnosti za razvoj. I zaista se nadam da će neko u budućoj Vladi obratiti više pažnje na opštine, jer one mogu biti nosioci budućeg razvoja u ovom delu Srbije. Moja poruka za lokalne i republičke vlasti je – investirajte u ljude, investirajte u mlade ljude i još jednom, investirajte u ljude – izjavio je Bertolini na Fetislamu.

Kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ veliki broj izdavaoca privatnog smeštaja dobio je bespovratna sredstva za uređenje svojih apartmana.

Među njima je i porodica Pejović iz sela Novi Sip kod Kladova koja je ova sredstva uložila u sređivanje apartmana, uključujući solarne panele i bicikle.

-Apartman je otvoren 2021, a sve to zahvaljujući Evropskoj uniji i GIZ-u i sredstvima za koje smo konkurisali za grant koji je bio raspisan – rekao je vlasnik apartmana, Uroš Pejović, prilikom posete Bertolinija.

Obilazeći preduzetnike koji su bespovratnim sredstvima EU unapredili svoj biznis, šef Odeljenja za saradnju EU Delegacije u Srbiji, se tokom vožnje brodićem „Peristeron“ nabavljenom zahvaljujući grantu iz projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ upoznao sa istorijom i lokalnim legendama Golupca koju priča vlasnik broda i istoričar Jovan Kocmanović, od skora je i vlasnik apartmana, takođe sa imenom Peristeron.

Negotin, Kladovo, Zaječar, Golubac: Bertolini - Istočna Srbija fantastična zona koja pruža velike mogućnosti za razvoj 5
Jovan Kocmanović Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

-Nama ovaj brodić znači posao. Mi svakodnevno realizujemo ture, na kojima upoznajemo turiste sa identitetom Golupca, istovremeno zarađujući novac pomoću kojeg se razvijamo – kazao je Kocmanović, objašnjavajući koliki je značaj grant programa EU, objasnio je Jovan Kocmanović.

Bertolini je posetu istočnoj Srbiji završio obilaskom srednjovekovne Golubačke tvrđave, jednim od simbola srpskog turizma.

-Rekli su nam da se ne zna ko je izgradio tvrđavu, da li Ugari, Turci, Srbi ili Avari. Ono što je sigurno je to ko je doprineo njenoj rekonstrukciji, a to su građani Evropske unije – zaključio je Bertolini.

Pomenimo i da je šef Odeljenja za saradnju EU Delegacije u Srbiji, tokom trodnevnog boravka na istoku Srbije razgovarao sa predstavnicima Regionalne agencije za razvoj Istočne Srbije, Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“ i Regionalne agencije za ekonomski razvojŠumadije i Pomoravlja sa kojima je razgovarao o mogućnosti povećanja intenziteta korišćenja EU fondova u regionalnom razvoju.

Bertolini se sastao i sa lokalnim turističkim organizacijama Požarevca, Velikog Gradišta, Golupca, Majdanpeka, Kladova, Negotina i Zaječara sa kojima je razgovarao o aktivnostima na projektu „EU za kulturno nasleđe i turizam“, gde su oni glavni lokalni partneri, najavljujući skoru posetu ovim opštinama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.