"Pusto tursko" u Atrijumu Narodnog muzeja 1Foto: Bojan Cvejić

U Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu danas je predstavljena nova knjiga diplomate, islamologa i profesora Darka Tanaskovića „Pusto tursko“, koju su udruženim izdavačkim snagama izdali: Institut za političko umrežavanje, Institut za evropske studije i Informatika.

U ovoj knjizi, za koju je juče rečeno da je dokument o savremenoj turskoj politici, sabrano je više od 20 tekstova koje je profesor Tanasković objavio posle 2010. i izlaska knjige „Neoosmanizam“.

O „Pustom turskom“ govorili su: Miša Đurković iz Instituta za evropske stidije, profesor iz Istočnog Sarajeva Srđan Perišić i autor.

Profesor Tanaskovć naglasio je da prema Turskoj, gde je bio ambasador devet godina, od 1990. do 1999, ima „dubok lični, a ne samo naučni odnos, da je voli i da se trudi da bude objektivan bez obzira na sve kratkovide, površne i netačne optužbe na njegov račun za turkofobiju“.

Na današnjoj promociji u Atrijumu bilo je reči o zaokretima turske unutrašnje i spoljnje politike, pogotovo od dolaska Redžepa Tajipa Erdogana na njeno čelo, neoosmanizmu kao suštinskom elementu turskog mentaliteta i najdubljoj suštini svake njene politike, erdoganizmu kao novoj fazi neoosmanizma, trenutnom uzletu međudržavnih odnosa Turske i Srbije, potrebi osmišljavanja srpske strategije u odnosima sa Turskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari