Putovanja Dragana Velikića 1Foto:Vladimir Matković

Književni portret Dragana Velikića je u Domu kulture zaintrigirao posetioce 24. Raških duhovnih svečanosti.

Zanimljiv razgovor sa piscemvodila je novinarka i književna kritičarka Tamara Krstić član žirija za dodelu Ninove nagrade koja je primetila da su u delima ovog autora putovanja često prisutna kao metafora.

„Vozove i vagone najviše volim.Recimo, države kojima dobro ide imaju dobru železnicu koja je krvotok, verovatno uzrok za to interesovanje leži u tome što je moj deda radio na železnici. Junaci u mojim knjigama putuju vozom, a ja u poslednje vreme najčešće letim avionom“, kazao je Velikić koji je dodao da ga zanima kako funkcionišu veliki sistemi koji građanima pružaju osećaj sigurnosti. Tako se roman koji upravo piše zove „Adresa“ i u njemu će biti reči o pošti.

Posebno je bilo reči o romanima Islednik i Bonavia. Velikić je odgovarao i na pitanja publike.

„Kad putujemo, putujemo u međuprostoru istražujemo slojeve ličnih, porodičnih i kolektivnih sećanja. Sve što izmislimo moramo da nosimo u sebi, ništa ne mogu da izmislim, a da to već do sada nije bilo u mom iskustvu“, rekao je Velikić koji je dvostruki dobitnik Ninove nagrade. Romani su mu do sada prevedeni na petnaest jezika, a dobitnik je i Nagrade grada Budimpešte za 2013. godinu.

Veče je nastavljeno koncertom Flamenco seksteta Alfonsa i Miguela Linaresa iz Kordobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari