Putovanje na drugu planetu: Izložba „Nemojte da kažete mojoj majci“ Sare Munari 1Foto: Facebook

U okviru festivala Beogradski mesec fotografije, Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavlja izložbu „Nemojte da kažete mojoj majci“ Sare Munari, koja se održava od 3. do 27. aprila u Institutu.

Izložbu je priredio Simone Aconi.

Izložba predstavlja apsurdno putovanje na planetu Musa 23 MUnari SAra na koje je autorka otišla kako bi pronašla oca, obolelog od Alchajmera. Reč je o metafori o nesposobnosti komunikacije i emotivnom gubitku bližnjih, kada boluju od tako teških bolesti. Putovanje će se završiti rastankom od vanzemaljskog bića (njenog oca) kog će morati da ostavi na toj planeti, što se događa zbog bolesti kod koje nije moguće poboljšanje. Sara radi za Rasu (Rational Aeronautics and Space Administration), umesto za Nasu (National Aeronautics and Space Administration), jer je sve iracionalno i Rasa je Sara ako se obrnu slogovi. Autorka, koja je sada već u godinama, može da ispriča sve o svojim otkrićima. Ironični odabir pristupa vezan je za oca, veoma društvenu i maštovitu osobu, ljubitelja svega što se tiče svemira i mogućnosti postojanja drugih oblika života. Izložena dela imaju oblik stare, pohabane i iznova otkrivene, rukom izrađene, arhive. Sačinjena su od fotografija i lažnih dokumenata koji pričaju priču. Izložba se završava mogućnošću da je sve možda bio san, a ne stvarnost. Međutim, autorka je u svojoj sobi, nakon što se probudila, pronašla fotografije koje dokazuju suprotno. Video-zapis sa snimcima planete dokazuje da se putovanje, neko putovanje, desilo. Razlog odabira ovakvog naslova jeste činjenica da bi njena majka, kad bi otkrila ovu priču, pomislila da je Sara poludela, stoga, bolje da joj ne kažemo.

Izložba će biti otvorena u ponedeljak, u 19 časova u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu. Može se posetiti od ponedeljka do četvrtka od 10 do 17 časova i petkom od 10 do 15 časova.

Otvaranju izložbe prethodiće susret na engleskom jeziku sa fotografkinjom Sarom Munari koji počinje u 18 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari