Putovanje najlepšim jevrejskim četvrtima u Institutu Servantes 1

Izložba fotografija „Otkrijte Sefarad“, koja posetioce vodi na magično putovanje tragovima sefardskih Jevreja, biće otvorena u utorak, 11. decembra u 19:30 časova u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Poznata kao „Biser Sefarada“ i „Grad Jevreja“, Lusena čuva svoju jevrejsku četvrt, jedinstvenu u Španiji po trgovima, uličicama i nesvakidašnjem groblju.

Zemlja mudraca i pesnika, u kojoj je rođen veliki Mojsije Majmonid, Kordoba je poznata po cvetnim dvorištima koja  ispunjavaju isprepletane ulice jevrejskog kvarta.

Sa svojim očaravajućim kućicama od cigli i drveta Ervas miriše na sefardske slatkiše i kestenje, a nezaobilazan na sefardskoj ruti je i Ovijedo, elegantan, kulturan i sugestivan, baš kao i njegovi stanovnici. 

Ovo su samo neki od čak osamnaest španskih gradova koji čine Mrežu jevrejskog nasleđa Španije – Putevi Sefarda, a koja obuhvata i Avilu, Barselonu, Kaseres, Kalaoru, Estelu (Lisaru), Ervas, Haen, Leon, Lusenu, Monforte de Lemos, Plasensiju, Ribadaviju, Segoviju, Tarasonu, Toledo i Tudelu.

Upravo ova mreža gradova, u saradnji sa Institutom Servantes u Beogradu, organizuje izložbu fotografija „Otkrijte Sefarad“.

Uoči otvaranja izložbe, u Svečanoj sali sa početkom u 17:30 časova, biće održano predavanje posvećeno sefardskoj kulturi u Španiji i Srbiji.

U ime Mreže jevrejskog nasleđa Španije govoriće predsednica tog udruženja Marta Puđ Kišal, projekat „Sefardska ruta u Beogradu“ predstaviće direktor Instituta Servantes Enrike Kamaćo Garsija, dok će predsednik Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić govoriti o sadašnjosti i budućnosti jevrejske zajednice u Beogradu.

Simultani prevod sa španskog na srpski jezik je obezbeđen.

Izložba će potom biti otvorena uz degustaciju košer vina i tradicionalnih sefardskih poslastica, a posetioci će imati priliku da pogledaju i kutak sefardske književnosti.

Udruženje Mreža jevrejskog nasleđa Španije – Putevi Sefarda, čine gradovi koji u svojim srednjevekovnim kompleksima, čuvaju arhitektonsku, istorijsku i kulturnu baštinu, nasleđe jevrejskih zajednica koje su tu živele.

Izložba „Otkrijte Sefarad“ biće otvorena do sredine februara. Ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari