Putovanje u daleku prošlost 1Foto: Una Miletić

Knjige dr Haralda Haarmanna na veoma zagonetan i zanimljiv način govore o prošlosti ljudi, kultura i civilizacija koje su pre više hiljada godina postojale, velikim delom na ovom prostoru koje danas nastanjujemo, ali i mnogo šire…

… ukazano je na promociji knjiga „Zagonetka podunavske civilizacije“, u izdanju novosadske Akademske knjige, i „Tragovima Indoevropljana“ izdavačke kuće Evrobook, koje su predstavljene danas u u saradnji sa ProCredit bankom, u Pres centru UNS-a.

Autor ovih dela, čuveni nemački lingvista i kulturolog, kao i potpredsednik Instituta za arheo-mitologiju u Kaliforniji i direktor evropskog ogranka tog Instituta u Finskoj, prisustvovao je predstavljanju svojih naslova i istakao da nije bilo lako obuhvatiti prostor civilizacije koju je proučavao.

– U naučnim disciplinama lako je izgraditi „ograde“. Arheologija je ono što imate unutar ograde. Ako proučavate jezik, morate da proučavate kulturu, morate da uzmete u obzir arheološka nalazišta. Kada razgovaram sa kolegama, ljudi kažu: „vidi ovo drveće – ovo je regija Vinče“. U Bugarskoj kažu: „vidi drveće – ovo je Karanovo regija“. Sve su to regionalne kulture, ali mene zanima da vidim kako izgleda šuma. Da pomerim drveće i pogledam organsku celinu, to je bio moj pristup – kazao je Harald Haarmann.

Da tečno govori nemački, engleski, finski, italijanski, katalonski, španski, portugalski i japanski, kao i da se pored toga Haarmann služi mnogim jezicima, ukazala je Bora Babić, direktorka i urednica Akademske knjige. Ona je dodala da je autor objavio preko 20 monografija i preko 90 članaka i naučnih radova.

– Mišljenja sam da je dr Haarmann najbogatiji čovek na svetu – zaključila je Babić i dodala da zagonetku Podunavske civilizacije sigurno neće odgonetnuti samo jedan naučnik i samo jedna knjiga. – Podunavska civilizacija je daleka prošlost i nećemo nikada imati precizne informacije o njoj, ali mnogi naučnici moći će da odgonetnu jedan deo te zagonetke. Ono što dr Haarmann iznosi u ovoj knjizi znatno će doprineti saznanju o vinčanskoj kulturi i podunavskoj civilizaciji – konstatovala je Babić.

Aleksandra Šulović, urednica IK Evrobook, ukazala je da je rad na delu bio izuzetno izazovan i nimalo lak zadatak, kao i to da su dali sve od sebe da sadržaj prenesu na srpski jezik, poštujući naučnu literaturu.

– Ova knjiga bi se najbolje mogla opisati kao svojevrsno putovanje u daleku prošlost i ogroman prostor. Doktor Haarmann je u masi složene građe sa lakoćom oblikovao delo, na jedinstven način, tražeći delove tog ogromnog mozaika ne samo u lingvistici nego i u humanoj genetici i arheologiji, istoriji, religiji, mitologiji i mnogim naukama i kulturama. On sažima sva ta znanja i dostignuća, razmatra mnoge teorije – primetila je Šulović i dodala da, pored toga, knjiga sadrži i mnoštvo zanimljivih podataka koje autor približava čitaocima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari