Putovanje u mistični srednji vek 1Foto: Z. Vasić

Nedavno restaurirana Ramska tvrđava, jedo od najatraktivnijih fortifikacijskih utvrđenja na Dunavu, bila je poprište nesvakidašnjih zbivanja koja su posetioce verno odvela u srednji vek.

Brojni znatiželjnici imali su jedinstvenu priliku da verno prate kako su ljudi bili obučeni, kako su lovili, šta su jeli i kakav je u ta drevna vremena bio njihov, kako bi se danas reklo, stil svakodnevnog života. Put kroz vreme odigravao se na zidinama ove živopisne tvrđave smeštene na litici nekoliko kilometara uzvodno od Velikog Gradišta.

Duh prohujalih vremena oživeli su vitezovi, Robin Hud, divne devojke u srednjovekovnim haljinama, ptice obučene za lov, vino i najkvalitetnija vlastelinska trpeza što je, bar nakratko, sve posetioce vratilo u davna, mistična i bajkovita vremena.

Jutro je počelo burno pošto su članovi Društva sokolara Srbije lovili sa svojim nerazdvojnim prijateljima, nebeskim lovcima.

Raznovrsnost ptica grabljivica Srbije, njihov značaj u prirodi i status u životnoj zajednici došli su do pravog izražaja u šumama obližnje Gorice. Lovu su prisustvovala dva lovačka udruženja – “Golub” Veliko Gradište i “Fazan” Srednjevo.

Lovačka sekcija iz Rama pripremila je ručak od divljači za sve učesnike manifestacije, a na trpezi su se našli gulaš i meso divljači spremljeni pod sačem.

Tačno u podne na tvrđavu su ušetali vitezovi u prepoznatljivim oklopima i mačevima od kovanog gvožđa. Posetioci su imali priliku da saznaju neke zanimljivosti o tome ko su bili i kako su izgledali srpski vitezovi.

Članovi Udruženja za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi“ objašnjavali su turistima kako su kovani srednjovekovni mačevi i zašto je kompletan oklop srednjovekovnog viteza vredeo kao pedesetak najboljih grla goveda.

Za vitezovima u tvrđavu su ušetali sokolari sa svojim plemenitim pticama koji su se pridružili porodici Nikolić, odgajivačima izložbenih ptica grabljivica.

Ovoj zanimljivoj povorci najviše su se obradovali najmlađi, ali i oni stariji, opčinjeni magijom srednjeg veka, prohujalim vremenima i različitim civilizacijama koje su se smenjivale na ovim prostorima.

Ispred tvrđave, najbolje vinarije Srbije predstavile su svoja vina, a posetioci su rado degustirali i davali ocenu vrsnim poznavaocima najboljih sorti grožđa.

Prodajna izložba privukla je i domaće vinare ali i  sve ljubitelje “božjeg napitka” koji su, kao turisti, došli u obilazak tvrđave.

Doživljaj je upotpunila i srednjovekovna muzika pa je Ramska tvrđava, kao domaćin, svojim originalnim ambijentom i slikovitom arhitekturom povezala modernog čoveka današnjice i čuvare tradicije, starih veština i zanata.

Turistički radnici i predstavnici lokalne samouprave opštine Veliko Gradište obećavaju da će, organizacijom sličnih atraktivnih zbivanja, i ubuduće obogaćivati turističku ponudu ove podunavske komune koja je, i inače, visoko kotirana među najpopularnijim destinacijama širom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari