Radetu Radovanoviću nagrada za Knjigu godine u Hrvatskoj: Novinaru i jednom od osnivača i urednika Danasa uručeno priznanje “Krunoslav Sukić” za roman "Smeh pod vešalima" 1foto privatna arhiva

Priznanje Knjiga godine 2022/2023. uručeno je prošlog četvrtka novinaru i jednom od osnivača i urednika Danasa Radetu Radovanoviću u Osijeku.

Nagradu je Radovanović dobio za roman „Smeh pod vešalima“, za hrvatsko tržište objavljen u zagrebačkoj izdavačkoj kući Kruzak, a dodeljuje je Centar za mir i promicanje ljudskih prava u Osijeku.

Radovanović je prvi iz Srbije koji je dobio, a prošlogodišnji dobitnik je istoričar Ivo Goldštajn.

U obrazloženju za ovo priznanje podseća se da nagrađena knjiga unutar okvira raspada Jugoslavije tematizuje „srpsko-svetski rat“ odnosno bombardovanje Srbije 1999.

„Roman ‘Smeh pod vešalima’ cijenimo kao povijesni dokument i sliku rata srpskog društva ispričan na način da do čitatelja, i iz Srbije, može doprijeti ‘sve što su želeli da NE ZNAJU o ratu na Kosovu’. No, knjiga jasno, gotovo potresno, nameće paralelu: što trebamo znati o ratu i društvima u ratu, bilo da promišljamo prošle ili gledamo eskalaciju nasilja u drugim aktualnim ratovima.

Možemo se složiti da je rat zlo, ali važno je osvijestiti kako različiti motivi, namjere i interesi utječu na postavljanje granica između dobra i zla u ratu koje ne dijele samo narod nego i inteligenciju, političare, diplomate, mirovne aktiviste, novinare…

Knjiga unutar općeg okvira raspada Druge Jugoslavije tematizira „srpsko – svetski rat“ 1999. kada Srbija „konačno, izaziva i prisiljava SAD i NATO na vojnu intervenciju“ istovremeno, dok još traje bombardiranje, Miloševićev režim pokušava dovršiti etničko čišćenje Kosova.
Autor je, kao dopisnik Radija Slobodna Evropa, izvještavao o ratu.

Trideset godina kasnije napisao je knjigu o tom ratu slažući kockice osobnih saznanja, proživljenog i ponovno promišljenog vlastitog iskustva ratnog dopisnika uz vremensku distancu koja uključuje i autorovu interpretaciju učinaka rata na aktualnu političku i društvenu zbilju u Srbiji.

Oslanja se na podatke o teškim zločinima i opsegu stradanja na Kosovu koji su postali dostupni javnosti zahvaljujući istraživanju ljudskih gubitaka i prikupljanju osobnih priča koje je proveo Fond za humanitarno pravo ili su se našle tek u optužnicama i suđenju Slobodanu Miloševiću i generalima Vojske Jugoslavije i MUP-a Republike Srpske.

Autor pišući knjigu formira i izgovara svoj pogled na rat i na sliku srpskog društva tijekom rata, on podsjeća ljude na ono što nisu željeli znati o ratu i poziva ih da o tome razmisle. U tome uspijeva, knjiga je privukla pažnju šire javnosti“, zaključuje se u obrazloženju žirija uz napomenu je je knjiga objavljena na srpskom, albanskom i hrvatskom jeziku.

Dodaje se i da se ovim priznanjem ceni to što je Radovanović učinio kao odgovoran pojedinac jer „suštinske promene počinju od odgovornog pojedinca“.

Svečanosti uručenja nagrada održana je tradicionalno u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari