Radomir Putnik dobitnik statuete „Joakim Vujić” kragujevačkog Teatra 1Foto: KST Kragujevac

Dobitnik Statuete „Joakim Vujić” koju kragujevački Teatar dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji u 2023. godini je Radomir Putnik, srpski pisac, dramaturg, teatrolog, pozorišni kritičar i profesor.

Odluku o dodeli jednog od najznačajnijih priznanja u oblasti pozorišne umetnosti u našoj zemlji doneo je žiri u sastavu: Mladen Knežević, direktor Knjaževsko-srpskog teatra, Miloš Latinović, direktor Bitef-a, Jelena Kajgo, dramaturg, i glumci Knjaževsko-srpskog teatra Ana Kolanđeli i Saša Pilipović.

Žiri u svom obrazloženju ističe da je Radomir Putnik svojim znanjem, posvećenim radom i ljubavlju prema teatru doprineo da se značajni deo srpske pozorišne baštine publikuje i sačuva.

Putnik je, između ostalog, bio i urednik umetničkog programa Televizije Beograd, direktor drame Narodnog pozorišta u Beogradu, pozorišni kritičar lista Politika, glavni urednik časopisa Scena i Teatron.

Svojim sveukupnim profesionalnim radom dao je izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji i zasluženo se svrstao u porodicu Joakimovih potomaka – dobitnika Statuete „Joakim Vujić“.

Na Sretenje, 15. februara, Knjaževsko-srpski teatar obeležava 188 godina od osnivanja.

Dan Teatra biće obeležen dodelom nagrada – Statuete „Joakim Vujić”, Prstena sa likom Joakima Vujića i godišnjih nagrada, kao i izložbom radova studenata FILUM-a POZOR IŠTE OVDE i izvođenjem predstave Uspomene na „Crvenu zastavu“.

Prsten sa likom Joakima Vujića za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu dodeljuje se Miliću Jovanoviću, glumcu koji je posvećeno igrao u kragujevačkom teatru više od 40 godina i ostvario preko 70 pozorišnih uloga, režirao predstave, glumio u televizijskim serijama, na filmu.

Za izuzetnu posvećenost poslu i postignute umetničke rezultate u protekloj kalendarskoj godini godišnje nagrade Knjaževsko-srpskog teatra dodeljuju se glumcima Marini Stojanović, Miodragu Pejkoviću i Ani Kolanđeli.

Godišnja nagrada Teatra za izuzetnu posvećenost poslu i postignute rezultate u protekloj godini dodeljuje se i Danijeli Stević, organizatorki programa.

Nagrade Teatra biće svečano uručene 15. februara. Iste večeri u 19.30 časova biće otvorena izložba radova studenata FILUM-a POZOR IŠTE OVDE, Odsek za primenjenu i likovnu umetnost studijskog programa Grafički dizajn i umetnost knjige, a u 20 sati biće izvedena predstava Uspomene na „Crvenu zastavu” po tekstu Milovana Mračevića, u režiji Aleksandra Lukača.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari