Raša Andrić: Vreme kada je nastajao prvi deo "Munja" je ipak bilo mnogo gore, sada barem nema rata 1 Foto: Milan Maricic/ATAImages

Očekivano, nakon jako posećene novinarske projekcije filma „Munje opet“, a 20 godina nakon kultnog ostvarenja „Munje“ reditelja Raše Andrića usledila je konferencija za novinare još posećenija na kojoj su najviše govorili glumice i glumci, kojih je u nastavku „Munja“ bilo mnogo više nego u prvom delu.

Upitan, šta misli kakve će reakcije izazvati film „Munje opet“ s istim glavnim protagonistima i Popom (Sergej Trifunović) i Maretom (Boris Milivojević), ali i s mnoštvom novih likova i spodoba iz prošlosti Raša Andrić kaže za Danas da smatra će biti dve vrste publike – ona koja voli prvi deo „Munja“ i nova.

– Pravili smo kontrolne projekcije za mlade koji nisu gledali „Munje“, i nemaju pojma šta su „Munje“, to je druga vrsta ljudi. Pola, hajde da ih nazovem, fanovima „Munja“ će reći „uh, dobro je, nisu za****i, a druga će reći „ma, znao sam, ne može nastavak da bude bolji“. I, to je normalno. Tako da se ne brinem o toj staroj publici, a zanima me nova publika, da li će ih privući film, da li je pogodio njihovu žicu ili nije – objašnjava za Danas Andrić.

On kaže da je, naravno, imao dilemu da li uopšte da snimi nastavak zbog velikog tereta odgovornosti .

– Postajete odgovorni prema dva umesto prema jednom filmu .Odgovorni ste prema filmu koji treba da radite i prema filmu koji ste radili. To je dupla odgovornost. I, ova jedna je previše za mene, a kamoli dve. Tako da ja uopšte nisam imao želju da to radim ranijih godina pošto se to i vuče godinama, ali kada sam rekao „ajmo da cepamo“, onda sam zaboravio na stari film – tvrdi Andrić.

Nećemo spojlovali film „Munje opet“, koji preporučujemo da pogledate jer je svakako brz, zabavan, s mnogo komičnih momenata i muzike, s tim da možda za nijansu više nego u prvom delu tretira aktuelne društvene probleme –  odlazak mladih iz zemlje.

O tome zašto mu je ovo konkretno pitanje bilo važno Raša Andrić kaže:

– To je jedna od najstrašnijih stvari koja se dešava u ovoj zemlji. Da mladi ljudi koji treba da naslede ovu zemlju nisu više tu. Ne svi, ali veliki broj. Ne mogu da kažem ni najkvalitetniji, ali deo odličnih, pametnih, obrazovanih novih snaga punih elana i poletnosti, odlaze da taj elan potroše u nekoj drugoj zemlji, a ne u ovoj, i to je strašno za ovu zemlju –

O tome da li mu je bilo bitnije sada, nego u prvom delu filma da približi strane koje su u antagonističkom odnosu reditelj podseća da toga ima i u prvom delu.

– Tad smo približili gitarsku muziku i elektronsku muziku. To je bila tema, i tamo su bile suprostavljene dve muzike, gitarska, i tada moderna drumm & bass…. Meni će ono vreme ipak ostati kao mnogo gadnije zbog rata, sada bar nema rata. Tu je negde, smeši se iza ćoška, iz neke senke, ali tad je trajao. Tako da je vreme kada je nastajao prvi deo sigurno bilo gore – kaže Andrić.

On podvlači važnost muzike u novom filmu i skreće pažnju da je veoma razlićita.

– Ovde imamo praktično dve generacije muzike. Jedna je generacije X, a jedna generacija Z, a pri tom, između te dve generacije postoji čitava generacija koja se zove milenials. Tako da ovde imamo sukob ne dve susedne generacije, nego preko jedne generacije sukob i pokušaj spoja te dve generacije – objašnjava Andrić, a na pitanje za kraj, zašto su mu teme sazrevanja i odrastanja toliko važne ne samo u „Munjama“, nego i drugim njegovim ostvarenjima odgovara:

– Zato što vas te teme čine čovekom. Kad si dete svet ti je cirkus i vrteška, a onda u jednom trenutku se suočavate sa svetom, koji nije cirkus i vrteška, i taj prelaz je prelomni momenat, kada shvatiš da svet i život nisu vrteška i cirkus. To se dešava u odrastanju i to je najvažnije za jednog čoveka, za generaciju i za ljudski rod i odrastanje. Kako odrastaš, takav ćeš biti – zaključuje Raša Andrić.

Lična stvar

Na početku „Munje opet“ piše „Za Glogija“, a u filmu se pojavljuju i sinovi glumca Nebojše Glogovca .

– Da tu su Miloš i Gavrilo, Glogovčevi sinovi, ne i ćerka Sunčica. Mala je bila, a nismo imali tako mlade uloge. Njih tu niko ne prepoznaje, i tu su više zato da se druže sa nama, a ne da se vide, mada se vide. Jedan je u noćnom klubu, pokušava da plati viza karticom, a drugi je pred kraj filma prodavac novina „Lice ulice“. Upitan zašto mu je to bilo važno, Andrić odgovara

– To nije bilo presudno. Više je to lična stvar, nego što je to sad neka poruka…To je više zbog nas nego zbog publike. Čak ni posveta, koja piše nije važna koliko scena koja je njemu posvećena – kazao je Raša Andrić za Danas.

Raša Andrić: Vreme kada je nastajao prvi deo "Munja" je ipak bilo mnogo gore, sada barem nema rata 2
Foto: Aleksandar Letić/Maša Gulan

Buđenje junaka “Munja”

Podsetimo, nakon kultne domaće komedije “Munje“ koja je početkom 2000-tih godina osvojila publiku i stekla kultni status nova filmska priča pod nazivom „Munje opet“ u režiji Raše Andrića, a po scenariju Srđana Anđelića donosi priču o životima omiljenih junaka Popa i Mareta, u čijim životima se ništa puno nije promenilo i nakon toliko godina. Tu i tamo sanjare i ne razumeju ovaj svet. Ali, kada im Gojko S. ukrade deo starog hita i pozajmi popularnoj pevačici Mili Sili, to razbudi naše junake. Zaleću se na putovanje i nove doživljaje, sa veoma zanimljivim likovima, gde započinju novu i nezaboravnu avanturu.

Glumačku ekipu čine Sergej Trifunović, Boris Milivojević, Nikola Đuričko, Seka Sablić, Maja Mandžuka, Milica Vujović, Dragan Maca Marinković, Miona Marković, Vlada Kovačević, ali i mlađa glumačka imena Ivana Zečević, Marko Pavlović i Stojša Oljačić, kao i poznati reperi Ivan Ivanović Juice i Smoke Mardeljano.

Premijera

Od 30. marta će biti u redovnoj bioskopskoj distribuciji širom zemlje – Novi Sad, Niš (od 01.04.) i Kragujevac (02.04.). U pohod na regionalne bioskope, film „Munje Opet“ kreće 05.04. od Banja Luke, a u Podgoricu stiže 08.04. Zanimljivo je da će film svoj bioskopski život imati i u Beču (20. i 21.04.) nakon koga sledi distribucija filma u Nemačkoj, Švedskoj, Francuskoj, Švajcarskoj.

Muzika

Pored originalne i duhovite priče, kao i pre 20 godina, film “Munje opet” će dopuniti i prepoznatljiva muzika za koju su ovaj put zaduženi Prti Bege & Kojot, Vizelj, Coby, Sitzpinker, Sasha, Jarboli, Baby Motorolola i mnogi drugi.

Film „Munje opet“ će biti premijerno prikazan 29. marta u 3 termina, 19.30 i 22h u MTS dvorani, kao i u bioskopu Cineplexx u Galeriji od 21 sat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari