Rat briše razlike među ljudima: Predstavljanje knjige "Zatvoreno zbog odmora" 1Foto: Milan Maricic/ATAImages

Predstavljanje knjige Stefana Čapalikua „Zatvoreno zbog odmora“, Izdavačke kuće Clio, u subotu 23. septembar u 19 sati u UK Parobrod.

Na književnoj večeri pored autora, govoriće i Tamara Krstić, književna kritičarka ,Miroljub Miki Stojanović, urednik FCS /Zoran Hamović, glavni urednik IP Clio.

Razgovor moderira Tamara Stojanović, a prevodilac je Damjan Filipović. Delo je sa albanskog preveo Danilo Brajović.

– Na razmeđi Beograda, Tirane i Skadra, u jeku Drugog svetskog rata, odvija se drama nesrećnih ljubavi onih koji su čeznuli za srećnom budućnošću. Zatvoreno zbog odmora čvrsto nas obuzima i odvodi na drugu stranu, onu sa koje nikada nismo posmatrali istoriju. Ovo je priča o prošlosti sagledanoj očima gubitnika, o sudbinama ljudi prinuđenih da žive u sasvim pogrešnim kontekstima – ukazano je povodom knjige.

Povodom radnje dela je dodato da su junaci izjednačeni u patnji i stradanju.

– Obuzeti grčevitim pokušajima rešavanja intimnih potresa, u vrtlogu onog najvećeg, kolektivnog, junaci različite etničke i religijske pripadnosti izjednačeni su u patnji i stradanju. Nemci, Srbi, Italijni i Albanci, u uzajamnim prožimanjima i dodirima, ovde nisu tretirani tek sa stanovišta istorijske odgovornosti. Oni su krivci u vlastitim životima, koji im neprestano izmiču kontroli. Rat briše razlike među ljudima, pokazujući da svi čeznu samo za jednim – ljubavlju – ukazano je povodom knjige.

O piscu:

Stefan Čapaliku (1965), diplomirao je albanski jezik i književnost na Univerzitetu u Tirani 1988, nakon čega je nastavio stručno usavršavanje u Italiji, Češkoj i Engleskoj, da bi doktorsku disertaciju odbranio 1996. Od 2005. godine istraživač je pri Centru za albanske studije i profesor estetike na Univerzitetu umetnosti u Tirani.

Piše poeziju, prozu, drame i eseje koji su prevedeni na engleski, nemački, francuski, italijanski, rumunski, poljski, bugarski, srpski, makedonski i turski jezik. Pozorišni je i filmski reditelj. Za svoje drame, izvođene na nacionalnim i međunarodnim pozorišnim festivalima, osvojio je brojne nagrade i priznanja i proglašen je za najboljeg albanskog dramskog pisca 1995, 2003, 2007, 2012. i 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari