Razgovor i predstavljanje istraživanja „Zašto kažeš ljubav a misliš na rat?" 1Foto: Promo

U subotu 17. juna od 10 sati ujutru u Debatnoj zoni festival KROKODIL održaće se jedan od najvažnijih događaja iz pratećeg programa festivala KROKODIL pod naslovom Zašto kažeš ljubav a misliš na rat?

O indukovanom porastu agresije i nasilja u društvu te skrivenom uticaju vladajućih struktura govoriće Ivan Čolović, antropolog-etnolog, pisac i borac za ljudska prava, Snježana Milivojević, profesorka javnog mnenja i medijskih studija, Ivan Đorđević viši naučni saradnik pri Etnografskom institutu SANU i autor monografije Antropolog među navijačima (Biblioteka XX vek, 2015) i Ana Martinoli, producentkinja, teoretičarka medija i profesorka na FDU.

Program će otvoriti moderatori događaja istraživač Srđan Hercigonja (Beogradski centar za bezbednosnu politiku) i komunikološkinja Milena Berić iz Udruženja KROKODIL koji će predstaviti istraživanje koje su priredili u okviru projekta Zašto kažeš ljubav a misliš na rat? a čiji je cilj podizanje svesti o opasnostima skrivenog uticaja koji šire donosioci odluka čime sistematski legitimišu ekstremno desne ideologije s ciljem jačanja nacionalističkih ideja među širom populacijom u Srbiji, a posebno među mladima.

Istraživanje će poslužiti kao polazna osnova za disukusiju.

Iz Uvoda Istraživanja

Iako smo istraživanje pokrenuli pre više od pola godine, pisanje završne analize zatiče nas u danima najmasovnijih protesta u našoj zemlji čak od petog oktobra 2000.

Na mirne i, reklo bi se, dostojanstvene proteste dolazi na desetine hiljada ljudi. Svakog vikenda oni se okupljaju oko jednog jedinog zahteva koji glasi: STOP nasilju.

Protest je iniciran stravičnim masakrom u O.Š. Vladislav Ribnikar kada je u rano jutro 3. maja ove godine trinaestogodišnji dečak života lišio devetoro svojih vršnjaka i školskog čuvara.

Ovaj događaj predstavlja prvo masovno ubistvo ovog tipa u istoriji Srbije i može se reći da je samo vrh ledenog brega nasilja, agresije i mržnje koje je decenijama unazad ulazilo u sve pore našeg društva, formiralo svest javnosti, obrazovanje, masovnu i popularnu kulturu.

Ne možemo a da ne postavimo pitanje odgovornosti onih koji su direktno ili indirektno doveli do ovakvog stanja te da u analizi koju vam predstavljamo i koja nosi naziv Zašto kažeš ljubav a misliš na rat? pokušamo da damo samo neke od odgovora na mnoge nedoumice koje se tiču očiglednog i stravičnog porasta mržnje u savremenom srpskom društvu, čemu su pogotovo izloženi mladi, te da odgovorno promišljamo našu stvarnost i ukazujemo na opasne društvene tendencije čiji su razotkrivanje i dekonstrukcija, čini se, danas važniji nego ikada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari