Razmena predstava za budući projekat 1Foto: www.wikipedia.org

Tokom „Prolećnog festivala“ potpisan je sporazum Šabačkog pozorišta i Moskovskog dramskog teatra na Perovskoj o dugoročnoj saradnji.

Tokom naredne godine šabačka publika videće neke od predstava Moskovskog teatra dok će Šapčani gostovati sa predstavom „Perikle“.

– Rusija ima izuzetnu pozorišnu tradiciju, i ova saradnja je velika čast i obaveza. Razmenjivaćemo predstave a verovatno ćemo razmenjivati i umetnike, glumce, reditelje, scenografe… Možda napravimo i neki zajednički projekat. Radujem se što ćemo ići u Moskvu jer je to veliko priznanje i uvažavanje našeg rada i kvaliteta. Oni su nas odabrali kao što su nas odabrali Litvanci, Bugari, Makedonci… Traženi smo i to je dobro. To vodi daljem napretku i razvoju pozorišta, kaže Zoran Karajić, direktor Šabačkog pozorišta. Andrej Maratovič Pančenkov, direktor Moskovskog dramskog teatra, izrazio je veliko zadovoljstvo zbog buduće saradnje:

– Prvi put smo u Šapcu i drago mi je što smo prisustvovali velikom festivalu. Iznenađen sam kada sam odgledao predstavu „Ivanov“ po Čehovu, Narodnog pozorišta iz Beograda, to je klasika. Nadam se da će Šabačko pozorište učestvovati na Festivalu „Slovenski venac“. Možda uradimo i zajedničku postavku. Mislim da vaši reditelji mogu na našoj sceni postaviti srpsku klasiku. To nas veoma interesuje, zato što smo se mi uvek uvažavali, istakao je Andrej Pančenkov. Inače, Šabačko pozorište ima na svom repertoaru i komade ruskih klasika Antona Pavloviča Čehova i Mihaila Afanasijeviča Bulgakova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari