Oskar, rediteljFoto: Shutterstock/LanKS

 

Čak i nominacija za Oskara je ponekad dovoljna da neko dođe u centar pažnje i nije neobično da ga neki ne osvoje ni posle nekoliko nominacija, ali jedan reditelj drži rekord u svojoj kategoriji.

Poznate su šale na račun glumaca koji često budu nominovani i nikad nagrađeni, ali ni reditelji nisu baš izuzetak od ovog pravila.

Glen Klouz je poznat primer sa svojih osam nominacija bez ijedne dodeljene nagrade, kao i Kenet Brana koji je takođe imao osam nominacija u različitim kategorijama pre konačnog osvajanja Oskara za scenario filma Belfast.

Kada su u pitanju reditelji, Kventin Tarantino i Ridli Skot imaju po tri nominacije bez osvojenog Oskara, ali jedan reditelj iz vremena klasičnog Holivuda imao ih je čak šest.

Klarens Braun je prvi film režirao još 1915. godine (Trilby) i od tada je redovno objavljivao filmove i sarađivao sa poznatim glumicama kao što su Džoan Kraford i Greta Garbo.

Na trećoj dodeli Oskara, on je uspeo da bude nominovan za režiju dva filma istovremeno, a u pitanju su bili Anna Christie i Romance, iako nijedan od njih nije nominovan u kategoriji najboljeg filma.

Još jednom je nominovan naredne godine za ostvarenje A Free Soul i potom je „pauzirao“ celu deceniju, do sledeće nominacije 1943. za film The Human Comedy.

Iste decenije je zaradio nominacije za ostvarenja National Velvet i The Yearling, nakon čega se i penzionisao uprkos tome što je doživeo 97 godina.

Zašto reditelj Klarens Braun nikad nije dobio Oskara?

Jedan od problema je što su od šest nominacija za režiju samo dva filma bila nominovana u kategoriji najboljih ostvarenja.

Kada se uzme u obzir uglavnom budu nagrađeni filmovi koji imaju više nominacija i da su samo dva u istoriji donela Oskare rediteljima bez nominacije za najbolje ostvarenje (Two Arabian Knights i The Divine Lady), to ne iznenađuje.

Takođe, čak i ona njegova ostvarenja koja su privukla više pažnje bila su nominovana u trenutku kada su im konkurencija bila neka od najkultnijih ostvarenja svih vremena.

A kada na to dodamo i činjenicu da ni jedan Stenli Kjubrik nije dobio Oskara, vraćamo se na staru temu da ove nagrade nisu uvek odraz važnosti niti kvaliteta ovih reditelja i filmova.

Izvor: Collider

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari