Reditelj Goran Radovanović gost makedonske Kinoteke u Skoplju 1Foto: Promo

Reditelj Goran Radovanović, čiju karijeru podjednako obeležavaju i igrani i dokumentarni filmovi, biće gost makedonske Kinoteke u Skoplju, u petak, 26. novembra.

Pubolika će imati priliku da vidi njegova dva najvažnija dugometražna dokumentarca, „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“ i „Čekajući Handkea“, a posle projekcija Radovanović će odgovorati na pitanja gledalaca.

„Slučaj Makavejev“ je 2019. ušao u istoriju Festa kao prvi dokumentarni film koji je osvojio nagradu „Beogradski pobednik“ za najbolje ostvarenje u domaćoj selekciji. Ova sjajna rekonstrukcija filmskih i političkih događaja iz 70-tih godina prošlog veka koje je izazvao film „WR: Misterije organizma“ legendarnog jugoslovenskog reditelja Dušana Makavejeva, prikazana je i nagrađivana na brojnim svetskim festivalima. Krajem oktobra ove godine, „Slučaj Makavejev“ prikazan je i španskoj publici u Madridu.

Drugi dokumentarac kojim se Goran Radovanović predstavlja u makedonskoj Kinoteci je „Čekajući Handkea“, čija je svetska premijera bila početkom ovog meseca na 31. Filmskom festivalu „Poruka čoveku“ u Sankt Peterburgu.

Kako Danas saznaje, ova priča o književnom velikanu i nobelovcu imaće domaću premijeru iduće godine, na 50. Festu, koji će se odvijati od 26. februara do 5. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari