Reditelj o predstavi "Kad su cvetale tikve": Priča o mladom čoveku kojem se 'usmrdi duša' 1Foto: Miroslav Dragojević

Najavljen kao pozorišni događaj sezone, prenos izvođenja predstave „Kad su cvetale tikve“ zakazan je za večeras u 18 sati.

Kultna predstava Beogradskog dramskog pozorišta po tekstu Dragoslava Mihailovića, a u režiji Bobana Skerlića, biće emitovana putem interneta direktno sa Velike scene „Olivera i Rade Marković“.

Zahvaljujući titlu na engleskom i ruskom jeziku, publika širom sveta moći će da kupi karte i pogleda ovu dramu od kuće.

– Moram da priznam da je moj stav u odnosu na onlajn pozorište ambivalentan – kaže za Danas reditelj predstave Boban Skerlić.

On dodaje da je to zato što se plaši preseljenja pozorišta na internet.

– S jedne strane me užasava da se pozorišni život preseli na internet i da se izgubi esencijalni preduslov pozorišta – zajedničko disanje glumaca i publike. S druge strane, svestan sam da je zajedničko disanje u zatvorenom prostoru privremeno opasno, te da tehnologija omogućava da se pozorišni plamen nekako održi. Ipak se uzdam u to da je koncept zaista privremen i da pozorišno iskustvo neće postati zauvek digitalno – kaže Skerlić.

Drama „Kad su cvetale tikve“ predstavlja tragediju jednog vremena u čijem središtu je bokser Ljuba Vrapče iz beogradskog naselja Dušanovac i svojevremeno je bila prekretnica i kulturno-politički skandal.

Čuvena scenska adaptacija romana Dragoslava Mihailovića 1969. u Jugoslovenskom dramskom pozorištu postala je mit, iako je pogledao vrlo mali broj gledalaca.

Komad je skinut sa repertoara nakon samo nekoliko izvođenja, donoseći ozbiljne probleme svim akterima – pre svega piscu, ali i reditelju Bori Draškoviću, te glavnom glumcu Mihailu Janketiću.

Zbog teme Informbiroa i rečenice „Gori ste nego Nemci“, ova drama bila je zabranjena, sve do 1980-ih, kada je na scenu ponovo postavila Vida Ognjenović.

Savremeni pozorišni život donela joj je postavka čija se premijera odigrala aprila 2014. godine.

Danas je to hit predstava za koju se uvek traži karta više. Bobana Skerlića prilikom rada na komadu zanimalo je „istraživanje korodiranja duše, rađanja zla u čoveku, spremnosti da ubije, i to brutalno i nemilosrdno, golim rukama, i s druge strane, autorefleksija, suočavanje sa sopstvenom ubuđalom, usmrdelom dušom“.

On smatra da se njena univerzalna priča i aktuelnost nije izmenila ni nakon gotovo sedam godina od premijere.

– Pa, to je priča o mladom čoveku koji, šiban životom i istorijom, izgubi sebe, ‘usmrdi mu se duša’. Mislim i nadam se da se njen život nije izmenio, da predstava ‘radi’ na način na koji je radila od premijere naovamo. A nova je publika, prosto stasavaju nove generacije zainteresovane za tu vrstu preslišavanja sa sobom i svetom oko sebe – dodaje Skerlić.

Glavnu ulogu – mladog boksera Ljubu Vrapčeta igra Miloš Biković, koji je ovih dana izjavio da ga je upravo ova rola formirala kao glumca.

– Meni je baš drago što će ovu predstavu da vide i u Rusiji i u Los Anđelesu, Čikagu, gde god ima naše dijaspore i ne samo dijaspore, već ruska publika. Ovo je odgovor pozorišta, pokušaj da se odgovori na nemogućnost da imate kontakt sa gledaocima. Mi, eto, pokušavamo da taj kontakt na neki način izmenimo, da prebacimo u filmska sredstva tako da mi igramo uživo predstavu, ali smo gledaoca kamerom doveli blizu glumca – kazao je Biković za Radio-televiziju Srbije.

U ovoj ansambl predstavi, sa gotovo 40 glumaca na sceni, igraju i Danica Ristovski, Srđan Dedić, Anja Alač, Marko Živić, Slobodan Boda Ninković, Daniel Sič…

Ostarelog Ljubu Vrapčeta tumači Branislav Lečić, koji je u ovoj ulozi zamenio Mihaila Janketića, nakon njegove smrti.

Scenograf je Kiril Spaseski, kostimografkinja Tatjana Radišić, kompozitor Zoran Erić, za scenski pokret zadužena je Marija Milenković.

Prenos predstave realizuje se u saradnji Beogradskog dramskog, Arhangel studija, Bokserskog saveza Srbije, Federacije boksa Rusije i tickets.rs, kao svojevrsna najava Svetskog prvenstva u boksu koje će sledeće godine biti održano u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari