Reditelj Stevan Filipović: "Nevidljiva" cenzura mnogo je pokvarenija 1foto FoNet/Dragan Antonić

Rešenjem Ministarstva kulture o dodeli sredstava na upravo završenom konkursu Filmskog centra Srbije (FCS) u kategoriji Sufinansiranje samostalno snimljenih domaćih dugometražnih filmova, reditelj i scenarista Stevan Filipović opet je ostao „ispod crte“.

Njegov film „Pored tebe“ (nastavak prethodnog filma „Pored nas“, koji je osvojio Zlatnu arenu u Puli za najbolje ostvarenje u međunarodnoj konkurenciji, nagradu publike na Sarajevo film festivalu, nagradu za najbolji scenario u Vrnjačkoj Banji…), posle bezuspešnih konkursa FCS u drugim kategorijama, odbijen je ovog puta sa obrazloženjem, kako stoji u saopštenju konkursne komisije kojoj je predsedavao producent Dan Tana, zbog „manjkavosti“ priložene dokumentacije!

– Ne znam koliko uopšte više ima smisla da čitam saopštenja komisija u ovoj tragikomediji oko filma „Pored tebe“. Mislim da je ovo peti put da članovi komisija Filmskog centra Srbije odbijaju da podrže film koji je skoro potpuno snimljen i završen zalaganjem cele ekipe, i verujem da je više nego jasno da su razlozi za odbijanje isključivo politički – kaže za Danas Stevan Filipović, jedan od naših najangažovanijih filmskih stvaralaca, javni kritičar aktuelne vlasti, ali i one prethodne, veliki borac za demokratsko društvo i ljudska prava.

– Film „Pored tebe“ bavi se novinarstvom u Srbiji danas. Ne sećam se situacije kad je bilo koja komisija odbila da podrži skoro gotov film. Prethodna komisija, na poslednjem konkursu u 2021. u kategoriji za dugometražni igrani film, ipak je nadmašila sve ostale. U potpisanom obrazloženju uz pohvale za ceo projekat, članovi komisije su istakli da su „zabrinuti kako će biti urađeni tako kompleksni efekti i mešanje formata“. To su zapisali za film u kojem su već urađeni efekti, i koji, očigledno, nisu ni pogledali, iako je ključni deo konkursne dokumentacije! I to je bio „razlog“ da ne dodele sredstva. Komisija FCS pre toga takođe je odbila da pogleda film.

A ovaj momenat je za filmske autore, kako ističe, posebno komplikovan.

– Sada ne možete ni da se žalite zvanično, jer ne postoji Upravni odbor FCS, već je jedini način pokretanje upravnog postupka protiv odluka Ministarstva kulture, što može da traje beskonačno. Ukratko, ne mislim da je ovo serija slučajnih grešaka i previda, niti da je stvar ukusa komisije ili kvaliteta filma koji uporno odbijaju da pogledaju, mislim da je ovo najdirektnija cenzura i politička odluka. Izbacivanje iz esnafa, čiji, ruku na srce, nikad nisam bio deo – ističe Filipović.

Njegov film „Pored tebe“ (produkcijska kuća Hypnopolis), u kojem vrhunske uloge ostvaruje ne samo više od dvadeset naših najboljih glumica i glumaca, već i britanska zvezda Miriam Margolis, dobitnica BAFTA nagrade za film Martina Skorsezea „Age of Innocence“, snimljen je upravo zahvaljujući ogromnom entuzijazmu cele ekipe, i ogromnom riziku da niko od njih ne dobije honorar.

– Mislim da se u istoriji FCS nisu dešavale neke stvari koje su se dogodile filmu „Pored tebe“ – ne pamti se da je neka komisija odbila da pogleda gotovo dva sata izmontiranog materijala nekog filma koji je skoro pa snimljen. Dakle, da ima „na tanjiru“ opciju da odluku donosi ne na osnovu scenarija za koji uvek postoji rizik i pitanje kako će ispasti, već na osnovu dobrog dela snimljenog i izmontiranog materijala. Zbog toga, nisam iznenađen ni odbijanjem na ovom konkursu za sufinansiranje samostalno snimljenih filmova, ni razlozima komisije za takvu odluku.

Ali, u svetlu događaja kada je Džafar Panahi, jedan od najznačajnijih iranskih reditelja koji je kinematografiju svoje zemlje proslavio u svetu osvajajući nagrade na najvećim festivalima, priveden u zatvor na šestogodišnju robiju zbog propagande protiv autoritarnog iranskog režima, postavlja se pitanje i o „disciplinovanju“ naših umetnika.

Pogotovu ako se podsetimo nedavnog krajnje agresivnog i beskrupuloznog obrušavanja nekih predstavnika vlasti na Gorana Markovića, koji je svojim delima obeležio jugoslovenski i srpski film, ali zbog svog angažmana nije mogao da „prođe“ na prvom konkursu FCS za eminetne reditelje, koji je zato i poništen.

– Mislim da smo u tom smislu samo korak od ove „nevidljive“ Vučićeve cenzure, do one otvorene, kakva je u društvima poput Irana, gde su uhapsili slavnog i nagrađivanog reditelja Džafara Panahija. Ne bi bilo umesno porediti, ova naša „nevidljiva cenzura“, naravno, nije strašna kao zatvor, ali je za režim mnogo bolja, lukavija i pokvarenija – niko nikad zvanično ništa nije zabranio, ali vam uskraćuju pravo da radite i samo vas ostave da nestanete u mraku – smatra reditelj Stevan Filipović.

Ispod crte

Za razliku od nekih prethodnih komisija FCS, od koje je jedna u svom obrazloženju navela da „Pored tebe“ nije „dovoljno reprezentativan film za srpsku kinematografiju“, Stevan Filipović je od komisije na konkursu za stimulaciju samostalno snimljenih filmova još i „dobro prošao“ – odbijen je samo zbog administrativno-pravnih razloga.

„Podnosilac prijave, producentska kuća Hypnopolis, ne ispunjava uslove konkursa, zbog toga što predmetni projekti ne poseduju dokaze o utrošenim sredstvima na ime proizvodnje filma u iznosima definisanim tekstom konkursa“, navela je komisija, uz konstataciju da film „Pored tebe“ Stevana Filipovića zadovoljava estetske kriterijume, i da je kandidat je za dobijanje sredstava.

Zanimljivo je da je konkursna komisija konstatovala da i druga tri projekta, od četiri koja su bila prijavljena, nisu ispunila neophodne uslove propisane Konkursom, i predložila je Ministarstvu kulture da FCS ne podrži ni jedan film.

Na podršku ne mogu da računaju reditelji Filip Gajić za film „Rat kastriranih petlova“, Ivica Vidanović za dugometražni dokumentarac „Bora Stanković – igra mog života“, kao i rediteljka Sandra Mitrović za igranu „Komediju na tri sprata“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari