Reditelj Vuk Ršumović započeo snimanje filma „Među bogovima“ 1Foto: Promo/Maja Medić

Sredinom oktobra „pale“ su prve klape novog dugometražnog igranog filma „Među bogovima“ reditelja Vuka Ršumovića, po scenariju (potpisuje ga zajedno sa Momirom Turudićem), koji se zasniva na istinitom događaju iz 2015. godine.

Istovremeno, priča ovog filma je i svojevrsna adaptacija i novo čitanje čuvene antičke tragedije „Antigona“, a glavnu ulogu igra Ferešte Hoseini, višestruko nagrađivana avganistansko-iranska glumica u usponu.

Radnja ove drame počinje kada mlada Avganistanka stigne u Beograd na vrhuncu migrantskog talasa, i saznaje da joj se mlađi brat utopio u reci tri nedelje ranije.

Od tog trenutka ona ulazi u tešku borbu kako bi sahranila brata pod negovim punim imenom i prezimenom, uprkos birokratiji i statusu u društvu koji ima kao migrant bez dokumenata, i statusu unutar njene patrijarhalne avganistanske porodice…

Forešteh Hoseini je rođena 1997, a karijeru gradi i u Iranu, gde je prošle godine zvanično proglašena najboljom mladom glumicom.

U internacionalnoj glumačkoj ekipi filma „Među bogovima“ su i Nikola Ristanovski, iranski glumac Reza Akhlaghi, Vule Marković, Branka Katić, Miloš Timotijević…

Tu su i direktor fotografije Damjan Radovanović, scenografkinja Jelena Sopić, kostimografkinja Maja Mirković, i montažeri Aleksandar Stanojević i Mirko Bojović.

Film „Među bogovima“ nastaje u okrilju producentske kuće BaBoon Production (producent je Mirko Bojović), uz podršku Filmskog centra Srbije, italijanskog filmskog fonda (MIBAC), hrvatskog filmskog fonda (HAVC), i fonda Eurimages.

Koproducenti filma iz tih zemalja su Nightswim (Rim) i Kinorama (Zagreb), a svetska premijera je planirana za kraj leta 2022.

„Među bogovima“ je drugi igrani film Vuka Ršumovića, koji je za debitnatsko ostvarenje „Ničije dete“ na festivalu u Veneciji 2014, u programu „Nedelja kritike“, osvojio čak tri priznanja – nagradu publike RaroVideo audience award, nagradu žirija Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI, i nagradu Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana FEDEORA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari