„Refleksije“, Miloša Milićevića i Gorana Simjanovskog u Užicu 1

Izložba „Refleksije“, mladih umetnika Miloša Milićevića iz Užica i Gorana Simjanovskog iz Beograda, otvorena je u galeriji Jokanovića kuće u Užicu.

Umetnici, koji su rođeni iste godine (1991) i diplomirali na Fakultetu likovne umetnosti u Beogradu i koji često izlažu zajedno, predstavili su se slikama i grafikama kojima je zajedničko likovno istraživanje ljudske figure, kritičan stav prema svakodnevici i prikazi unutrašnjih stanja čoveka i njegovog odnosa prema svetu koji ga okružuje.

Dragana Obradović, istoričarka umetnosti, prilikom otvaranja izložbe, istakla je da dvojica mladih umetnika svojim radovima „predstavljaju najdirektniji, najneposredniji i najspontaniji način likovnog promišljanja“.

– Slike i grafike predstavljaju originalni spoj fantastičnog i realnog sa karaktrističnim postupkom u konstruisanju. Autori se rukovode maštom i ljudskom podsvešću oslikavajući svet uobrazilje – ocenila je Obradović i dodala da su radovi „prožeti radoznalošću i jezom, a pokatkad i strahom“ i da se „ maestralno poigravaju sa našom maštom i percepcijom“.

– Ideja je bila da ukažem na promene koje se dešavaju u čoveku. U savremenom svetu, mašine i tehnologije oblikuju čoveka, njegov način mišljenja i ponašanja i zbog toga je, prema mom viđenju, čovek postao ljuštura iz koje je istrgnut ljudski duh – objasnio je prikaze na svojim grafikama Miloš Milićević.

Goran Simjanovski navodi da su njegove monohromatske slike odrazi unutrašnjeg sveta savremenog čoveka, njegove podsvesne dimenzije.

– Težnja unutrašnjeg, intuitivnog, maštovitog i kreativnog dela čovekove ličnosti je da „izađe napolje“. To stvara sasvim novu figuru, deformiše ljudski lik i dobija sasvim novu formu – kazao je umetnik i dodao da takva unutrašnja teskoba postoji u svakom čoveku i da je posledica naših sukoba sa materijalnim svetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari