Jesenju sezonu u Gradskoj galeriji otvara izložba "Refleksije vremena" 1Foto: Refleksije vremena vizual

Izložba Milice Katić i Aleksandra Veljkovića pod nazivom “Refleksije vremena” biće otvorena 11. septembra u 20 sati, u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad (Braće Krsmanović 4).

Izložbom se otvara i „Jesenja sezona“, jer se nakon letnje pauze, nastavlja predstavljanje godišnjeg izlagačkog programa.

Upotrebom različitih medija – slike, crteža, instalacije – autori izložbe zajednički istražuju kolektivno sećanje i prostor, ali i položaj pojedinca u odnosu na samo društvo. Fizička prostornost i lični osećaj u odnosu prošlost – sadašnjost jedna je od glavnih tema kojom se autori bave krećući svako iz svoje tačke fokusa.

Jesenju sezonu u Gradskoj galeriji otvara izložba "Refleksije vremena" 2
Foto: Promo

„Aleksandar Veljković se bavi pitanjem prepreka pred kojima se pojedinac nalazi, ujedno se osvrćući i na one koje su psihološke prirode, ali i na mnoge koje nameću društvo, sistem i institucije. Na taj način, vođstvo preuzimaju motivi kao što su zid i uniforma, izazivajući paradoksalni doživljaj – sigurnost i zaštitu sa jedne, i ograničenja, sa druge strane. Milica se koristi opažanjem spontano zabeleženih intimnih trenutaka kojima prenosi psihološki doživljaj subjekta dodatno istaknutih odgovarajućim koloritom i ambijentom. Scena sa venčanja prikazana iz mladine perspektive ili dečja radoznalost probuđena kućnim poslovima samo su neki od tih prolaznih momenata, često nezapaženih u svakodnevici. Pored slike, umetnica se bavi i minijaturom kojom svakodnevne pojave i objekte svodi na njihova prepoznatljiva obeležja, u prvi plan ističući elemente koji preuzimaju narativ“, ukazano je povodom rada umetnika.

Jesenju sezonu u Gradskoj galeriji otvara izložba "Refleksije vremena" 3
Foto: Promo

Dodato je i to da radovi na izložbi grade ambijent u kome se prepliću osećanja nostalgije, ali i anksioznosti pred predstojećim iskustvima. Posmatrač, “zamrznut” u sadašnjem trenutku, vrši osvrt u oba pravca na vremenskoj liniji, uz širok dijapazon emocija. Slike iz detinjstva, delovi ulica, vojnička uniforma, zgrade, zidovi zatvorenih prostorija – motivi su koje će umetnici ovom izložbom staviti pred posmatrača kao fragmente iz određenog vremena.

Izložba će biti otvorena svakodnevno do 22. septembra, od 16 do 21 sat.

O umetnicima:

Milica Katić je rođena 1997. godine u Beogradu. Završila je OAS I MAS studije na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dobrice Bisenića. Dobitnica je Dositejeve stipendije Fonda za mlade talente Republike Srbije 2021. i 2022. godine. U svom radu bavi se slikom, crtežom, instalacijom i digitalnim medijima. Do sada je izlagala na tri samostalne i više grupnih izložbi u zemlji i regionu.

Aleksandar Veljković je rođen 1994. godine u Beogradu. Završio je osnovne i Master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 2022. godine. Dobitnik je nagrade Đorđe Bošan za portret 2022, kao i za vizuelni rad časopisa Rekultura na temu Maska. Učestvovao je u brojnim na projektima u regionu i inostranstvu i izlagao na mnogim samostalnim i grupnim izložbama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari