“Rekvijem za gospođu J.” najbolji film 1

“Rekvijem za gospođu J.” najbolji je domaći film 2017. godine po izboru srpske sekcije međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI.

Ova priznanja dodeljena su danas u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, a po odluci kritike nagrade su dobili i scenarista i reditelj Bojan Vuletić, te glumci Srđan Žika Todorović i Sloboda Mićalović.

Lepo je i značajno kada jedan film objedini nagrade. ‘Rekvijem’ je dobio nagrade zvaničnih žirija, u kojima su filmski stvaraoci, scenaristi, glumci, i sa druge strane nagarde kritike”, istakao je Nenad Dukić, producent nagrađenog ostvarenja.

On je dodao da bi voleo kada bi u domaćoj kinematografiji bilo više društveno-angažovanih filmova. “Kada bi scenaristi i reditelji veću pažnju posvećivali onim temama koje nas okružuju i kada bi u filmskoj formi u većoj meri govorili o tome. Mislim da ovo vreme nudi puno više izazova i tema nego 70-e godine rediteljima crnog talasa kada su Makavejev, Žika Pavlović, Žilnik… pravili svoje filmove koji su bili duboko angažovani”, naglasio je Dukić.

Za priču o sredovečnoj ženi koja odlučuje da izvrši samoubistvo na godišnjicu smrti svoga supruga u filmu “Rekvijem za gospođu J.” za najbolji scenario i najbolju režiju nagrađen je Bojan Vuletić. On je naglasio da smatra da je scenario samo jedan deo u nizu stvaranja filma, ali da ipak misli da je to umetničko delo.

Andžej Vajda je jednom prilikom rekao da kada film ne valja, reditelj ima obavezu da kaže da je to njegov film. Ali kada film valja i kada to neko prepozna, onda ima obavezu da kaže da je to naš film. Zahvaljujem ekipi filma i glumcima jer je reditelj prvi među jednakima”, kazao je Vuletić.

Glumcu Srđanu Žiki Todoroviću nagrada je pripala za glavnu ulogu u ostvarenju “Prokleti pas”. “Ova nagrada za mene ima za specifičnu težinu i drugačija je od ostalih, jer mi glumci uglavnom dobijamo nagrade od žirija u kojima su najčešće glumci, reditelji i scenaristi. Ovo je prva nagrada koju sam dobio od filmske kritike, koju izuzetno cenim i poštujem. Meni je vrlo bitno da pročitam šta kažu kritičari, naročito kad me pohvale. Zaista veliko hvala”, kazao je Todorović.

Akcionoj komediji “Prokleti pas” pripalo je i priznanje za najbolju filmsku muziku koju je komponovao Nemanja Mošurović.

Sloboda Mićalović nagradu je dobila za najbolju žensku ulogu ostvarenju u filmu “Na mlečnom putu”. Poslednji film Emira Kusturice nagrađen je i za najbolju scenografiju (Goran Joksimović) i fotografiju (Goran Volarević i Martin Šec).

Mi glumci često volimo da kažemo da nam kritika nije toliko važna. Obično kad napravimo loše uloge. Ova nagrada zaista dobija na težini upravo jer dolazi od kritičara. Hvala vam što ste prepoznali trud. Zaista sam uložila u ovu ulogu svoj maksimum”, kazala je glumica.

Ona se zahvalila i ekipi filma koja je snimala ovo ostvarenje tri i po godine, kao i Emiru Kusturici, koji joj je dao šansu da uradi nešto novo, te priznanje posvetila svom ocu – glumcu Draganu Mićaloviću koji je nedavno preminuo.

Nagrada za najbolji kostim pripala je Jeleni Stokući za film “Zona Zamfirova 2”. Priznanje za najbolji dokumentarni film dodeljeno je Mili Turajlić za film “Druga strana svega”. Autorka se zahvalila kritičarima koji su od ove godine uveli stalnu kategoriji posvećenu najboljim dokumentarcima. Najbolji strani film je “Bez ljubavi” Andreja Zvjaginceva.

Nagrada za životno delo i trajni doprinos srpskoj kinematografiji pripala je snimatelju Đorđu Nikoliću (“Biće skoro propast sveta”, “Povratak otpisanih”, “Vruć vetar”…). Ovo priznanje posthumno je pripalo i kritičaru Aleksandru Kostiću.

U konkurenciji za nagrade filmske kritike bila su sva ostvarenja prikazana 2017. godine. To su uz nagrađeni “Rekvijem za gospođu J.” još 11 naslova: “Afterparti”, “Biser Bojan”, “Kozje uši”, “Na mlečnom putu”, “Naši očevi, majke i njihova deca”, “Nigde”, “Povratak”, “Prokleti pas”, “Saga o tri nevina muškarca”, “Vetar” i “Zona Zamfirova 2”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari