U Plavoj sali Doma kulture u Ivanjici u petak je održana tribina o prof. dr Mihailu Konstantinoviću, znamenitom profesoru Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, čoveku renesansnog duha, ogromne energije, sa naglašenim osećanjima odgovornosti i rodoljublja. Učesnici tribine bili su profesori Pravnog fakulteta u Beogradu Miodrag Orlić, Momir Milojević, dr Jovica Trkulja, Branko Rakić i Ivanjičani dr Aleksandar Nikolić i sudija Boško Glintić.


Prof. Milojević je posebno govorio o predavanjima Mihaila Konstantinovća koja je kao student pohađao. Prof. Orlić je istakao iuzetan značaj Konstantivnovića na izradi zakona koji se i danas primenjuju u bivšim jugoslovenskim republikama. On je podvukao da je Konstantinović smatrao da je zabluda jugoslovenskog režima između dva svetska rata da se sve može pomoću vlasti. Ta zabluda je vladala i tokom prethodnih pedeset godina i bila je kobna za jugoslovensku državu. Ali bila je kobna sada, kada te države više nema i za srpski narod.

Prof. Trkulja je govorio o Konstantinovićevim dnevničkim beleškam iz 1939-41. i 1944-45, koje je njegov sin Radomir Konstantinović priredio i objavio 1998. Pod naslovom Politika sporazuma. Trkulja smatra da je to dragoceno svedočanstvo o tom dramatičnom i prelomnom vremenu. Ona sažima jedno veliko istorijsko iskustvo i njen čitalac se na kraju mora zapitati da li bismo bili pametniji da smo to iskustvo poznavali pre 25-30 godina. Ovaj tekst kao da je napisan danas, tu nema ornamenata, nema fraza, nema foliranja i, što je važno, napisan je vrlo iskreno. On nije hteo da se to objavi i nije čak ni krajičkom pameti mislio da će to biti objavljeno. Generacija kojoj je pripadao Konstantinović uspela je da dođe do sporazuma i da nije bilo Drugog svetskog rata ona se nalazila na pragu da u Jugoslaviji ukoreni liberalnu demokratiju čiji je Konstantinović nesumnjivi pristalica. Zato Mihaila Konstantinovića treba pažljivo čitati i njegove Dnevničke beleške treba uzeti kao podsticaj, jer dopunjuju naša znanja o toj danas potisnutoj liberalnoj tradiciji u srpskoj političkoj misli.

Profesor Konstntinović je po rođenju bio Čačanin, a po opredeljenju Ivanjičanin, gde je napravio kuću i veći deo godine boravio u Ivanjici. O njegovim danima u Ivanjici i dubokom tragu koji su on i njegov sin Radomir ostavili u Ivanjici govorio je dr Aleksandar Nikolić. Sudija Glintić je govorio o potcenjivanju i zapostavljanju Kontstantinovićevog rada na zakonima.

Zaključeno je da bi beogradski Pravni fakultet i Opština Ivanjica trebalo da organizuju naučni skup na temu «Mihailo Konstantinović – ličnost i delo» i da se otpočne rad na izdavanju njegovih Sabranih spisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari