Retka kopija knjige „Hari Poter i kamen mudrosti“ prodata lokalnom biznismenu 1Foto: EPA/Leszek Szymañski POLAND OUT

Retka kopija “Harija Potera i kamena mudrosti” prodata je biznismenu koji će je izložiti u lokalnom muzeju u Oksfordširu.

Knjiga je pronađena u osnovnoj školi u Oksfordširu i prvobitno nije uspela da se proda, ali je ipak došla do „bajkovitog kraja“ pošto ju je na kraju kupio lokalni biznismen plaćajući 15.000 funti za nju. Novi vlasnik planira da izloži knjigu u lokalnom muzeju u nadi da će privući turizam u tu oblast.

Primerak sadrži grešku u kucanju u imenu „JK Rowling“ – na naslovnoj strani je napisano „JA Rowling“. Kupila ga je osnovna škola za jednu funtu 1997. na rasprodaji, piše „Gardijan“, a prenosi Nova.

– Smatralo se da nema nikakvu vrednost – rekao je Bob Alder, bivši direktor škole dodajući: – Međutim, znali smo da je priča nešto posebno, a čitanje odlomaka deci bi ih podstaklo da poseduju sopstveni primerak.

Škola je ubrzo kupila prva izdanja, što znači da je probni primerak ostao uglavnom netaknut na policama. Do 2002. godine škola je shvatila da primerak – jedan od samo 200 koji su štampani takvi – možda ima vrednost zbog popularnosti serije knjiga. Bili su u pravu. Međutim, 2015. kopija je nestala i postojala je zabrinutost da je bačena. Knjiga je letos pronađena, a škola je odlučila da je stavi na prodaju. Pala je ispod čekića sa referentnom cenom od 15.000 do 20.000 funti, ali nije dostigla sumu. Međutim, interesovanje posle aukcije je bilo veliko, a lokalni kupac je pristao na cenu od 15.000 funti. Novac će biti namenjen pomoći školarcima da „razviju svoju ljubav prema književnosti“, rekao je Alder.

Retka kopija knjige „Hari Poter i kamen mudrosti“ prodata lokalnom biznismenu 2
Foto: Hansons / SWNS / SWNS / Profimedia

– Izuzetno sam srećan što sam nabavio tako kultni i važan tekst i što sam u mogućnosti da ga zadržim u okrugu kako bi drugi uživali. Glavni razlog kupovine je povećanje posetilaca Faringdona – kazao je kupac dodajući:

– Imamo partnerstvo sa gradskim većem Faringdona i nadamo se da ćemo moći da prikažemo knjigu u gradskom muzeju, koji se nalazi u staroj pumpi, u narednim mesecima. Faringdon ima mnogo toga da ponudi i nadamo se da će ova akvizicija dati gradu i školi dobrodošao podsticaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari