ZORAN JANJETOVZORAN JANJETOV

Izložba Zorana Janjetova, poznatog ovdašnjeg strip autora koji je svoju karijeru gradio mahom u inostranstvu, pre svega Francuskoj, nastavljajući rad velikog Mebijusa, otvara se sutra od 20 sati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u prostoru Galerije N. Izložba koja će trajati do kraja avgusta nosi naziv „Antitelo“ a kustos je Vladimir Mitrović.

Izložba je zamišljena u više zasebnih segmenata kroz koje će biti predstavljen umetnički, strip i dizajnerski rad Zorana Janjetova. Prvi deo izložbe biće posvećen ranom stvaralaštvu koje se odvijalo unutar jugoslovenskih strip magazina i u omladinskoj štampi. Drugi deo izložbe biće posebno osmišljen sa novim radovima umetnika. Na izložbi će, između ostalog, biti predstavljen njegov rad od okončanja novosadske Akademije umetnosti, preko prvih objavljenih radova i njegove saradnje sa tzv. omladinskom štampom (Student, Vidici, Mladost, Omladinske novine, Stav, DŽubox) i domaćim strip časopisima (Ju strip magazine, Cepelin itd).

Najveći deo izložbenih radova biće premijerno prikazan i posebno izveden za ovu izložbu koju će pratiti i brojni prateći programi ostvareni u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Novi Sad i novosadskom Akademijom umetnosti – vođenje kroz izložbu uz kustosa i autora, okrugli stolovi posvećeni strip umetnosti, promocije, razgovori kao i radionice za decu i omladinu.

ZORAN JANJETOV
ZORAN JANJETOV

Izložbom strip majstora Zorana Janjetova MSUV ima nameru da započne seriju različitih programa, manifestacija i izložbi posvećenih našim značajnim strip umetnicima, a da u isto vreme i skrene pažnju javnosti na ovaj deo savremene srpske umetničke produkcije. U katalogu za izložbu objavljeni su tekstovi eminentnih teoretičara i istoričara stripa – Momčila Rajina, Alehandra Hodorovskog, Zorana Đukanovića i Ilije Bakiće, te Zorana Stefanovića, upravnika Centra za umetnost stripa pri Udruženju stripskih umetnika Srbije, koji je, posebno za ovu priliku, izradio izabranu stripografiju Zorana Janjetova.

Zoran Janjetov (Subotica, 1961). Završio Školu za dizajn Bogdan Šuput, Grafički odsek (1979). Diplomirao na odseku za slikarstvo Akademije umetnosti u Novom Sadu (1985) u klasi profesora Isidora Vrsajkova i Dušana Todorovića. Stripove i ilustracije objavljuje od 1979. u omladinskoj i studentskoj štampi, dečjim, muzičkim i strip magazinima – Student, Vidici, Mladost, Omladinske novine, Stav, DŽubox, Neven, Mali nemo, Maslačak, Ju strip (Ju strip magazine), Cepelin. Od 1986. nasleđuje francuskog strip majstora Žana Žiroa (Mebijusa) na serijalima o DŽonu Difulu, prvo kao kolorist a potom i kao crtač. Objavljuje kod francuskih izdavača strip-serija L’Incal, Les Technoperes i Ogre God, za koje scenarije piše Alehandro Hodorovski. Ovi stripovi su prevedeni na petnaestak jezika i izlaze u dvadesetak zemalja.

ZORAN JANJETOV
ZORAN JANJETOV

Opčinjen popularnom kulturom još od najranije mladosti, Janjetov se kao crtač istančanog stila premijerno predstavio javnosti krajem sedamdesetih godina, da bi u narednoj deceniji svoje ilustracije i stripove objavljivao u skoro svim važnijim omladinskim i muzičkim časopisima u SFRJ, kao i u specijalizovanim strip-magazinima. Osim stripova, bavi se i ilustracijom i grafičkim dizajnom. Za poznatu belgijsku muzičku etiketu Crammed Discs radio seriju omota i pratećih grafičkih materijala za muzička izdanja (2002-2009). Dobitnik je Specijalnog priznanja za veliki doprinos stripu na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu (2004). Strip albumi Zorana Janjetova su prisutni u čitavom svetu a on važi za jednog od najpoznatijih domaćih strip umetnika koji deluju na međunarodnoj sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari