Rimejk Makavejevljevog "Ljubavnog slučaja" 1

Prvi festival koji otkriva zanemarene, ali i predstavlja meta filmove u nastajanju, biće održan od 15. do 17. decembra u Art bioskopu Kolarac.

Ekskluziva Festivala meta filma biće premijerno prikazivanje ostvarenja filmske škole Preditor, prvog domaćeg kaver filma pod nazivom „Ljubavni slučaj“, rimejka filma Dušana Makavejeva „Ljubavni slučaj službenice PTT“ iz 1967. godine.

U meta filmovima akteri jasno ukazuju da je ono što gledamo proizvod fikcije, a to su ujedno i filmovi koji govore o filmovima – o procesu njihove pripreme i snimanja, kao i korišćenje video-materijala različitog porekla poput kućnih filmova, televizijskih snimaka, eksperimentalnih filmova i drugih. Poseban naglasak na ovom festivalu biće meta filmovi Slobodana Šijana, uz razgovor sa autorom kao i predstavljanje ostvarenja Mladena Đorđevića „Sumrak u bečkom haustoru“, koji je fazi nastajanja.

Na prvom Festivalu meta filma biće dodeljena nagrada „Branko Vučićević“, posvećena sećanju na izuzetnog autora, tvorca pojma „srpska montaža“, koji je svojim scenarističkim opusom dao dragocen doprinos razvoju ovdašnjeg meta filma. Na zatvaranju, posle dodele nagrade, sledi projekcija filma nagrađenog autora. Po zatvaranju festivala Kazna za uši održaće koncert u prostoru Kluba Kolarca. Festival Meta filma organizuje Kolarčev narodni univerzitet i Art bioskop Kolarac uz podršku Ministarstva kulture.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari