RTS: Odluku o tome šta ćemo i kada emitovati doneće naš kolegijum 1foto IMDB

Povodom brojnih zahteva RTS-u da se emituje film „Quo vadis, Aida?“, ovogodišnji trostruki dobitnik nagrada Evropske filmske akademije, u Dnevniku nacionalnog Javnog servisa sinoć je emitovan prilog iz koga je ostalo nejasno hoće li ovo ostvarenje posvećeno genocidu u Srebrenici biti prikazano na nacionalnoj televiziji ili neće.

Nikola Popević, odgovorni urednik redakcije filmskog programa, rekao je da se RTS kao javni servis svih građana Srbije trudi da pokrije sve teme od državnog, kulturnog, istorijskog i svakog drugog značaja i da to ova kuća radi pre svega profesionalno i nepristrasno.

– Podsetio bih da je na godišnjicu zločina u Srebrenici emitovan dokumentarni film „Srebrenička polja smrti“, ali da je RTS prikazao i sudbinu tamošnjih Srba filmom „Zločin bez kazne“ o stradanju Srba u Podrinju. Oba autorke Slađane Zarić. RTS se bavio ovim temama odlukama urednika kojima nisu prethodile nikakve medijske kampanje – istakao je Nikola Popević.

U prilogu spikerka Dnevnika je skrenula pažnju da su se pored više zahteva da se emituje film „Quo vadis, Aida?“ istovremeno, u propisivanje toga šta bi ova kuća trebalo da emituje na nacionalnoj frekvenciji, horski uključile televizijske kuće N1, Nova i list Danas.

– Odlukom o tome da li će i kada nešto biti emitovano u programu naše kuće, doneće kao i do sada kolegijum RTS-a – zaključila je spikerka.

Pomenute su i nagrade koje je film „Quo vadis, Aida?“ nedavno osvojio, a jedan od sagovornika bio je Balša Božović ispred Akademije za razvoj demokratije koja je poslala RTS-u apel da emituje ovaj film.

On je istakao da apel nikada ne bi uputili RTS-u da misle da je to onaj RTS iz 90-ih.

– Smatramo i te kako da je RTS svesna umetničkog dometa ovog filma. Isto tako znamo da je postojalo interesovanje novinara iz Srbije da na Festivalu u Veneciji, kad je bila premijera, pogledaju film ali da im italijanska vlada to nije omogućila zbog pandemije korona virusa – rekao je Balša Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari