Rukovodstvo ULUS-a organizovalo godišnju Skupštinu, deo članstva negodovao 1Ilustracija Foto: Likovno udruženje ULUS

Rukovodstvo Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) organizovalo je danas godišnju Skupštinu putem komunikacione platforme Zoom, uz mogućnost učešća i iz Galerije ULUS-a u Beogradu, čime deo članstva, koji insistira da se taj događaj održi isključivo uživo, nije bio zadovoljan.

Za učešće na godišnjoj Skupštini prijavila su se 202 člana udruženja, od kojih je 130 u radu Skupštine učestvovalo putem Zoom-a dok su ostali došli u Galeriju u Knez Mihailovoj ulici. Kvorum za održavanje Skupštine iznosi 120 članova.

Dok je onlajn Skupština bila u toku, deo članstva ULUS-a protivio se održavanju Skupštine putem Zoom-a pozivajući se na Statut Udruženja u kojem se navodi da članovi koji u radu učestvuju putem interneta nemaju pravo glasa.

Alina Gadomski Todorović kazala je da Uprava ULUS-a vrši diskriminaciju prema članstvu jer nije moguće sprovesti uvid u verifikacionu komisiju, a zbog tehničkih problema deo članstva onemogućen je da učestvuje u radu Skupštine u jednom njenom delu.

Umetnici koji su pratili Skupštinu iz Galerije negodovali su zbog čestog prekida slike na televizoru na kojem je emitovano članstvo sa platforme Zoom, šta je kasnije otklonjeno, kao i zbog lošeg ozvučenja.

Gadomski Todorović je sačinila zahtev da se odluke Skupštine proglase ništavnim jer nisu obezbeđene tehničke mogućnosti da svi članovi ULUS-a ravnopravno učestvuju u njenom radu.

„Mi smo diskriminisani jer nam nije obezbeđeno ravnopravno učestvovanje“, navela je ona u zahtevu koji su potpisali nezadovoljni članovi udruženja.

Član Upravnog odbora ULUS-a Rade Marković kazao je da je nezadovoljni deo članstva u pravu jer u tom trenutku nisu postojale tehničke mogućnosti za ravnopravno učešće svih u radu Skupštine.

„Najbolje je da se sazove odložena Skupština koja će biti i izborna pa da se ovi problemi reše glasačkim listićima“, rekao je on.

Član Umetničkog saveta ULUS-a Danilo Prnjat naveo je da je nezadovoljno članstvo u pravu, ali je naglasio da ta grupacije bez obzira na sve bojkotuje onlajn održavanje Skupštine i ometa one koji iz Galerije žele da u njenom radu učestvuju.

Dve grupe članova ULUS-a verbalno su se sukobile u Galeriji, a jedna je skandirala protiv članova Uprave udruženja i tražila njihove ostavke. I pored negodovanja dela članstva, rad Skupštine je nastavljen.

Poslednja Skupština ULUS-a održana je 28. decembra 2019. godine. Tokom 2021. godine sazvana je jedna redovna i dve odložene Skupštine, ali za njihovo održavanje nije bilo kvoruma.

Na dnevnom redu večerašnje Skupštine bilo je odlučivanje o Poslovniku o radu Skupštine, verifikacija novih članova iz 2020. i 2021. godine, dopuna članova organa i tela ULUS-a i usvajanje finansijskog izveštaja za 2020. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari