Šabac: Otvoreni trodnevni Vinaverovi dani evropske kulture 1

U Šapcu su danas otvoreni trodnevni „Vinaverovi dani evropske kulture“, manifestacija u organizaciji Biblioteke šabačke i Narodnog muzeja u Šapcu, a pod pokroviteljstvom grada.

Na otvaranju „Vinaverovih dana“ gradonačelnik Šapca i kopredsednik ujedinjene Demokratske stranke Nebojša Zelenović poželeo je dobrodošlicu svima koji će se narednih dana naći u tom gradu, a prenosi gradska pres služba.

On je kazao da je 1816. godine gospodar Jevrem Obrenović započeo upravljanje Šapcem, da je za 16 godina promenio lice i duh grada, kasabu pretvorio u evropsku varoš i kroz glavnu carinarnicu tadašnje Srbije nije u zemlju ušla samo zapadnjačka roba i kapital, već je ušao i duh Evrope.

Prema rečima gradonačelnika, u takvom gradu rodio se Stanislav Vinaver, čiju briljantnost i delo slave.

„Nema bolje emanacije duha Šapca od Vinavera. Najevropskiji poslenik naše kulture, kako to kaže Gojko Tešić. Genijalnošću svoga slobodoumnog duha rasterivao je mrak sa Srbije. Kao što sam pred Šabac pre tri godine izašao s planom za kulturu, tako sad pred gradjane Srbije iznosim predlog temelja nacionalne kulturne politike – 25 milijardi dinara godišnje za kulturu, što je dva i po puta više nego danas. Dva procenta državnog budzeta za kulturu. Otvorenog uma, nadahnuti Vinaverom, uvereni u pobedu, vodimo borbu za normalan i civilizovan zivot u našoj Srbiji“, rekao je Zelenović.

On je kazao da je Šabac jedan dosta neobičan grad u kom su u teška vremena, kojima svedoče, građani odlučili da ne daju na sebe.

„Odlučili su da misle svojom glavom i da se bore protiv mraka koji se spustio na Srbiju. Jedno od glavnih oružja, kojima branimo normalnost i sabiramo snage da se izborimo za bolju Srbiju, jeste odluka da za kulturu izdvajamo sedam odsto gradskog budžeta svake godine“, rekao je Zelenović.

Manifestacija „Vinaverovi dani evropske kulture“ osnovana 2016, ove godine nosi naziv „Videlo sveta“, prema jednom od najvažnijih stvaralačkih projekata Stanislava Vinavera.

Okosnicu manifestacije čini trodnevni naučni skup „Stanislav Vinaver u/o srpskoj književnosti, umetnosti i kulturi“, čiji je inicijator Gojko Tešić. Skup će zatvoriti okrugli sto povodom izlaska iz štampe prvog kola sabranih dela Radomira Konstantinovića, takođe na inicijativu Tešića.

Član Gradskog veća Igor Marsenić rekao je da je zadatak manifestacije da ukaže na značaj stvaralaštva Vinavera, ali i da se promovišu novi autori i savremena umetnost.

„Polazna tačka koncepta ‘Videlo sveta’ jeste da se prošlošću i kulturalnim nasleđem bavi na dinamičan način, oživljavajući misli i ideje, interpretacijom u slobodnom savremenom duhu, kako ne bismo bili zatočeni unutar prošlosti i slavne tradicije. Cilj nam je da manifestacija ne traje samo nekoliko dana, već mnogo duže, kroz razvoj lokalne scene u oblastima književnosti, umetnosti, muzike i žurnalistike, a to su sve oblasti koje je delo Stanislava Vinavera nemerljivo obogatilo“, naglasio je Marsenić.

U Biblioteci šabačkoj, koja je domaćin naučnog skupa, biće promovisana i knjiga „Avangardistkinje“ Žarke Svirčev.

Narodni muzej u Šapcu organizovaće radionice stripa i sito-štampe, tematski posvećene novim viđenjima Stanislava Vinavera. U Narodnom muzeju će nastupiti i di-džej Bob, a u Muzeju šabačkih Jevreja večernje koncerte će imati Jan Nemeček i Branko Džinović.

Muzički program u zgradi nekadašnje sinagoge, odnedavno muzeju, zaokružiće Elektroakustični kabare za sopran, klavir i elektroniku u izvodjenju Ane Gnjatović, Tijane Djurović i Milivoja Veljića.

Kristina Arsenović iz Biblioteke šabačke, navela je da Vinaver predstavlja najevropskijeg srpskog književnika i da su te vrednosti i u tom vremenu najaktuelnije za Srbiju.

Nela Tonković, direktorica Narodnog muzeja Šabac, pomenula je savremeni pristup u ovoj ustanovi od koje se očekuje da prevashodno bude usmerena na prošlost, pa će tako na otvaranju u Muzeju šabačkih Jevreja nastupiti Jan Nemeček, jedno od najznačajnijih imena klupske i elektronske scene u regionu.

Ovih dana publici će se predstaviti Branko Džinović, poreklom Šapčanin, možda najveće ime savremene harmonike u Severnoj Americi, kompozitor, izvođač i predavač na eminentnim svetskim univerzitetima. Muzički program zaokružuje A Weill Ago, elektroakustični kabare za sopran, klavir i elektroniku, u izvođenju savremene kompozitorke Ane Gnjatović, Tijane Đurović, nagrađivane sopranistkinje, i Milivoja Veljića, pijaniste.

„Gromobran svemira“ je radionica narativnog, nenarativnog i kolažnog stripa, nazvana po jednom od Vinaverovih dela, i po prvi put u Šapcu predstaviće autore okupljene oko našeg najvećeg strip festivala Novo doba i udruženja Matrijaršija i Kosmoplovci – Aleksandar Opačić, Milena Janošević i Aleksandar Denić, koji će je voditi uz pomoć umetnice Johanne Marcade-Mot.

U Narodnom muzeju Šapca danas, 23. maja predstaviće se „Fijuk platforma“, po mnogo čemu avangardna pojava regionalne likovne scene.

U petak, 24. maja, u šabačkom muzeju je radionica sito štampe tematski posvećena novim viđenjima Stanislava Vinavera koju vode grafički umetnici kolektiva Matrijaršija – Mileta Mijatović i Johanna Marcade-Mot.

Posetioci će imati priliku da donesu svoje majice ili torbe na kojima će poneti „otiske“ umetničkog rada. Posle radionice biće otvorena kolektivna izložba preko dvadeset umetnika okupljenih oko Fijuk platforme i biće otvoren prvi prodajni Fijuk sajam u Šapcu, na kome će se do kasnih večernjih časova uz muziku i razgovore kupovati savremena grafika, fotografija i plakat.

Treći dan, u subotu, 25. maja, „Videlo sveta“ počinje treningom aktivne poezije u muzičkom paviljonu Velikog parka u Šapcu pod nazivom „Pesničenje“ koje vodi Dragan Protić, popularni Prota iz kolektiva Škart.

Edukativni program ovogodišnjih Vinaverovih dana evropske kulture zaokružiće završetak konkursa kreativnog pisanja i početak rada na projektu medijske edukacije za mlade – Videlo, na kome će se srednjoškolci upoznati sa osnovama savremene medijske kulture i početi rad na usavršavanju svog glasa u javnosti.

Autorka projekta Videlo je Marija Ratković, autorka i teoretičarka umetnosti i medija koja više od deset godina radi na javnoj sceni, a deo je kreativnog tima koji stoji iza ovogodišnje manifestacije „Videlo sveta“. Sve će se simbolično završiti žurkom u muzeju koju će vizuelno i muzički oblikovati dva Boba, VJ Izvanredni Bob i DJ Bob, šabački muzičar i vizuelni umetnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari