Šabačke heroine 1

U Biblioteci šabačkoj predstavljena je knjiga „Šapčanke“ Živane Vojinović gde su sabrane biografije 188 znamenitih žena koje su živele, školovale se, radile i stvarale, i ostavile dubok trag u ovom gradu.

Protođakon LJubomir Ranković, koji je doktorirao na temi žene i religija, istakao je da je ova knjiga prekrasni venac cveća, najlepših cvetova koje ima ovaj grad.

– Šabac predstavlja temelj kulture Srbije, grada lepote, kulture i umetnosti. Kako je rekao Ivo Andrić, kada pišemo o drugima, mi uvek dajemo sebe. I Živana je, dok je pisala ovu knjigu, davala sebe. Ovo je najlepša istorija ovoga grada. Zar se može lepše ispričati priča o jednom gradu nego kroz žensko srce i kroz takve likove žena kakav ovaj grad ima – istakao je Ranković.

Profesorka književnosti Mirjana Jevtić Koblenc ukazala je da su mnoge knjige napisane o Šapcu i Šapčanima, ali nijedna o Šapčankama.

– U knjizi su žene iz različitih miljea, različitih zanimanja, interesovanja, kreativnosti, a zajedničko im je da su za sobom ostavile neizbrisiv trag, harizmu, koja ih uzdiže iznad običnog, prosečnog, svakodnevnog, prolaznog, i stavlja ih u red heroina po svim kriterijumima. Mnoge od pomenutih žena su neopravdano zaboravljene, ali zahvaljujući Živani Vojinović vraćene su na pijedestal koji im zasluženo pripada – ukazala je Jevtić Koblenc.

Ovaj svojevrsni letopis Šapca započeo je pričom o Ani Obrenović, ženi koja je hrabro pokušala da spase život kneza Mihaila Obrenovića, tu su i: Isidora Sekulić, prva žena član SANU koja je ovde imala prvu službu kao profesorka; Milica Slavuj bila je vlasnica prve štamparije u Šapcu gde je štampan „Šabački glasnik“; Danica Grujić, velika dobrotvorka šabačke biblioteke; Jelena Ambrašić, znamenita zadužbinarka; Mileva Marić, supruga Alberta Ajnštajna koja se ovde školovala; Mileva Kosovac, hrabra učiteljica koju su ubili četnici… U ovoj knjizi data je dužna pažnja i Jasmini Vujić, profesorki na Berkliju, novinarki Stani Munjić koja je doprinela da se objavi istina o Sedmom julu, pesnikinji Branki Todorović…

Da bi ova knjiga bila objavljena pomogla je Dušanka Nikolić, Šapčanka iz Beograda. Inače, Živana Vojinović radila je kao novinarka „Glasa Podrinja“, bila je urednica Radio Šapca i „Šabačkog glasnika“, a objavila je i knjige „Princeza Anka“ i „Avramova deca“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari